22_03_29_erdmost_nincskep

Babavárás, felkészülten – kilenc hónap, kilenc alkalom

22_03_29_erdmost_nincskep

Babavárás, felkészülten – kilenc hónap, kilenc alkalom

Várandósságra, szülésre és szoptatásra felkészítő ingyenes felkészítő programot indít a szakrendelőben a Kötelék – Érd térségi Közösség a Családokért civil csoport. A szeptemberben induló kiscsoportos foglalkozások nemcsak a várandós, babát tervező mamáknak, hanem apukáknak, nagymamáknak is szólnak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tanfolyam során segítséget nyújtanak a tudatos felkészüléshez, ami csökkenti az ismeretlentől való félelmet, a szorongást, segíti a várandósság pozitív megélését, a vajúdás könnyebb lefolyását, a pozitív szülésélményt, az anya-magzat-apa kapcsolat kialakulását.

A csoportos foglalkozás előnye, hogy a kismamák megoszthatják egymással tapasztalataikat, és közösségre is lelhetnek.

A program helyszíne a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény, a foglalkozásokat kéthetente kedden 17-től 19. óráig tartják, így azok is el tudnak jönni, akik dolgoznak. A tanfolyamot Bognár Krisztina védőnő, laktációs szaktanácsadó, Csörgő Andrea, perinatális szaktanácsadó és dr. Kun Judit, orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó vezeti, felváltva.

A kilenc alkalom egymásra épül, de nem kötelező minden foglalkozáson részt venni, bármikor lehet csatlakozni. Jó, ha a szülőpár együtt jön.

A program:

Szeptember 17. – Az a 9 hónap – Várandósság alatti testi és lelki átalakulás; Relaxációs gyakorlatok (Bognár Krisztina)
Október 1. – Hol jó szülni? Kivel jó szülni? Segítők és szerepük a szülésnél (orvos, szülésznő, dúla); Az apa jelenléte (Csörgő Andrea)
Október 15. – Mire jó a szoptatás? Fontos-e egyáltalán a szoptatás a „korszerű tápszerek” korában? Milyen funkciói vannak a szoptatásnak? Milyen hatással van a kisbaba és az édesanya egészségére? Összefügg-e a táplálás és a gondozás? Kinek jó, ha szoptatunk? (Kun Judit)
Október 29. – Van itt valaki? Kapcsolatfelvétel a magzattal; Vizsgálatok, mi miért történik? Mit szabad és mit nem? Mozgás várandósan, intim torna, légző gyakorlatok; Relaxáció (Bognár Krisztina)
November 12. – Kell, hogy fájjon?   A szülés szakaszai; A vajúdó asszony érzései, érzetei és viselkedése; Fájdalom és csillapítása (Csörgő Andrea)
November 26. – Kell-e készülni a szoptatásra? Milyen előkészületeket tehetünk a sikeres szoptatás érdekében? Hogyan befolyásolja a szülés módja a szoptatás sikerét? Mit tehetünk a bőséges tejellátásért? Kell-e edzeni a mellbimbót a várandósság alatt? Érdemes-e babagondozási könyveket olvasni? Kihez fordulhatunk a kérdéseinkkel? (Kun Judit)
December 10. – Felkészülés az anyaságra, a baba fogadására – Babakelengye, szülési kelengye; A gyermekágyas anya szükségletei; Anyaként is nőnek lenni; Relaxációs gyakorlatok (Bognár Krisztina)
2020. január 7. – Mi történik a szülés után? A szülés utáni első órák, az újszülött kompetenciái, hogyan segíthetünk; Kórházi napok és gyermekágy; Az újszülött szükségletei: testközelség, alvásigény (Csörgő Andrea)
Január 21. – Nekem is menni fog a szoptatás! Gyakorlati tudnivalók a szoptatási testhelyzetekről és a mellre tételről; Hogyan viselkedik egy “normál” újszülött? Honnan lehet tudni, hogy elég anyatejhez jut-e a kisbaba? Hogyan lehet biztosítani, hogy elegendő legyen a tej? Hogyan tudjuk felébreszteni az aluszékony babát? Mihez kezdjünk egy sírós csecsemővel? Hogyan szakítsunk időt a házimunkára és a többi családtagra? Hol kaphatunk segítséget, ha elakadtunk? (Kun Judit)

További információt a Kötelék honlapján kaphatnak az érdeklődők.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email