22_03_29_erdmost_nincskep

40 ezer forintos bölcsődei támogatást kaphatnak a munkába visszatérő szülők

22_03_29_erdmost_nincskep

40 ezer forintos bölcsődei támogatást kaphatnak a munkába visszatérő szülők

A vissza nem térítendő támogatást a Magyar Államkincstáron ügyfélkapun keresztül lehet majd igényelni augusztus 9-étől egy erre rendszeresített nyomtatványon.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A vissza nem térítendő támogatás célja, hogy a kisgyermeket nevelő szülők minél könnyebben visszatérhessenek a munkaerőpiacra, ehhez pedig a kisgyermekek bölcsődei ellátásban tudjanak részesülni. A támogatást a Magyar Államkincstár nyújtja, és az egész országban elérhető. A kevésbé fejlett régiókban uniós társfinanszírozás keretében tud megvalósulni a program, míg a közép-magyarországi régióban a központi költségvetés fedezi a támogatást.

A támogatás maximális összege havi 40 ezer forint lehet, ha ennél magasabb a magán-, munkahelyi vagy családi bölcsődei díj, akkor a különbözetet a szülőnek kell kiegyenlíteni.

A pályázók azok a gyermekük után családtámogatási ellátásban részesült szülők lehetnek (akár vér szerinti, nevelő- vagy örökbefogadó szülők), akik 20 hetesnél idősebb gyermeket nevelnek, és gyermeküket munkahelyi vagy családi bölcsődében szeretnék elhelyezni annak érdekében, hogy a munkaerőpiacra visszatérjenek.

Csak azok jelentkezhetnek, akik a támogatási kérelem benyújtásakor még nem rendelkeznek aktív munkaerőpiaci státusszal. Ide lehet érteni a munkaviszonyt, de az egyéni vállalkozást is. Ezt tudni kell bizonyítani az igényléskor egy munkaerőpiaci visszatérést tanúsító munkáltatói igazolás benyújtásával vagy pedig egyéni vállalkozói tevékenység nyilvántartásba vételéről szóló igazolással.

Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette: a kormány jövőre is több mint 2 ezer milliárd forintot fordít a gyermeket nevelő családok támogatására, amiben a bölcsődei férőhelyek bővítése, támogatása kiemelt helyen szerepel. Elmondása szerint a kisgyermekes nők foglalkoztatási helyzete az elmúlt évek során a kormány intézkedéseinek köszönhetően folyamatosan javult: a 15-64 év közötti, 6 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási mutatója 2018-ban elérte a 41,8 százalékot, amely 2010-hez viszonyítva jelentős, több mint 9 százalékpontos növekedést jelent.

E célcsoport foglalkoztatásának elősegítése szempontjából egyik kulcselem a kisgyermekek napközbeni ellátásához való  könnyen elérhető, anyagilag megengedhető hozzáférés. Ebbe a törekvésbe illeszkedik a bölcsődei intézményrendszer fejlesztése, a bölcsődék számának növelése, aminek érdekében számos intézkedést tett már a kormány, többek között a családvédelmi akcióterv keretében is 2022-re 70 ezer férőhely létrehozása a cél – ismertette az államtitkár. Jelezte: az új férőhelyek kialakításáig biztosít átmeneti segítséget a program a munkahelyi vagy családi bölcsődei díjhoz nyújtott anyagi támogatás formájában.

Bodó Sándor a programról elmondta, hogy támogatásban az a szülő részesülhet, aki 20 hetesnél idősebb gyermeket nevel, olyan településen vagy kerületben él, ahol nincs bölcsődei ellátás vagy az igénylők száma meghaladja a rendelkezésre álló férőhelyeket, emellett rendelkezik bankszámlával és Ügyfélkapu-hozzáféréssel. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy szülő több gyermek után is részesülhet támogatásban. 

A rendelkezésre álló közel 12 milliárd forintos forrásból három év alatt a program akár 10 ezer kisgyermekes szülőnek is segíthet a munkába való visszatérésben. A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár felé kell benyújtani elektronikus formában, a kincstár honlapján kifejezetten erre a programra létrehozott felületen keresztül augusztus 9-től. Ez az eljárás biztosítja a gyors, kényelmes és egyszerű ügyintézést – szögezte le az államtitkár.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email