22_03_29_erdmost_nincskep

Kapitány és apuka

22_03_29_erdmost_nincskep

Kapitány és apuka

Júniusban volt 20 éve, hogy elkezdett dolgozni az Érdi Rendőrkapitányságon, ahol az évek során egyre magasabbra jutott a ranglétrán, tavaly november óta pedig rendőrkapitányként tevékenykedik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nemcsak rendőri munkájáról, illetve az elmúlt időszak eredményeiről kérdeztük Nogula Tamás rendőr alezredest, az Érdi Rendőrkapitányság vezetőjét, de gyerekkoráról, szabadidejéről is. Beszélgettünk piócákról és leveli békákról, kosarazásról és persze gyerekekről is.

– Hol nőtt fel? Mivel foglalkoztak a szülei?

– Tárnokon nőttem fel, édesanyám és édesapám tősgyökeres tárnokiak. Édesapám tévészerelőként, majd a tárnoki rádióállomáson dolgozott, édesanyám pedig a Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában volt tanár. Mindketten nyugdíjasok már.

– Van testvére?

– Egy bátyám van. Bár csak három évvel idősebb nálam, de teljesen más volt mindig is az érdeklődési körünk. Ő gépészmérnök lett, én pedig már gyermekkoromban is vagy rendőr akartam lenni, vagy állatorvos. 

– Sok kisfiú akar rendőr lenni gyerekkorában, de önben hogyhogy megmaradt ez az elhatározás?

– Érdekesnek tűnt a rendőri pálya, már csak azért is, mert nagypapám öt évig rendőr volt Budafokon, és nagyon sokat mesélt nekem a rendőri pályafutásáról, ami engem nagyon megragadott gyerekként. 

– Említette, hogy a másik vágya az állatorvosi karrier volt. Ennyire szereti az állatokat?

– Nagyon. Főleg a kétéltűeket, a hüllőket és a halakat. Gyerekkoromban mindig volt otthon egy békám, egy piócám, vagy valami, amivel én nagyon jól eltöltöttem a nyaraimat otthon.

– Hogy fogadták a szülei, hogy éppen ezeket az állatokat szereti és gyűjti?

– Nagyon jól viselték. Most már gyakorló apaként láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy elég sok türelem kellett valószínűleg ehhez. Sokszor ébredtünk fel arra, hogy az elszabadult levelibéka esténként a saját kis hangnemében ébreszti a családot.

– Most is tart állatokat? 

– Halaim vannak és egy kutyám, Zorka, aki négyéves, kislány, és vizsla. Ő a harmadik vizslám. Nálam a kutya a magyar vizslánál kezdődik, és ott is fejeződik be, mert borzasztó hűséges, odaadó és feltétel nélküli szeretetet tud biztosítani. Egy hosszú, átdolgozott nap után, amikor hozza az ő kis játékát, azt nem lehet megcsinálni, hogy nem játszunk vele. Mindig nagyon nagy felüdülést okoz számomra az odaadó hűsége. 

– A gyerekei gondolom büszkék arra, hogy édesapjuk vezeti az Érdi Rendőrkapitányságot?
 
– Igen, főleg talán a kislányom, Boglárka, aki most lesz 10 éves. Igazi lányos lány: a divat és a sminkötletek érdeklik. A fiam, Tamás 12 éves, őt meg persze a számítógép. Sajnos nem mindig tudom otthon egyértelműen letenni a munkát, mert a feleségem is rendőr, úgyhogy bizonyos dolgokat otthon is meg szoktunk beszélni a munkával kapcsolatban, de ezeket próbáljuk nem előttük megtárgyalni. 

– Nagyon nehéz dolguk akad önnel pár év múlva majd a lánya udvarlóinak?

– Biztos vagyok benne. A lányos apukák valószínűleg mind megerősíthetnek abban, hogy egy apának a lánya legnagyobb szerelem a világon.

– Hogyan ismerte meg feleségét? 

– A rendőr szakközépiskolában ismerkedtem meg a feleségemmel, 1999-ben, és azóta vagyunk együtt.

– Akkor annak is húsz éve már. Mi ön szerint egy tartós kapcsolat vagy házasság titka?

– Ahogy a rendőri munkában is a toleranciát és az empátiát emeltem ki, a tartós kapcsolat titka is szerintem ez, a türelem és a kommunikáció mellett. Utóbbi is nagyon fontos, az, hogy beszélgessünk egymással, beszéljünk meg mindent, mert ha nem, akkor minden elsikkad. Szerintem talán megkönnyíti az is a dolgunkat, hogy ő is rendőr, és nagyon jól tudja, hogy egy rendőr élete nem hétköznap 8-tól 16 óráig tart, hanem ha úgy adódik, akkor hétvégén, ünnepnapokon, vagy éjszaka is el kell látni a szolgálatot. Ezért jobban el tudja fogadni, ha nekem is el kell jönnöm a család mellől.

– Van szabadideje? Ha igen, mire használja ki?

– Szeretek kosárlabdázni, ami nagyon jó stresszoldó számomra. Heti egyszer-kétszer próbálok eljutni kosarazni. Szeretek futni is, bár ezt az utóbbi időben kicsit elhanyagoltam a munka és a család miatt, de szeretném majd megint folytatni, mert fontosnak tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg a sportot. A gyerekeim is sportolnak: vízilabdáznak, az ő életükbe is beleivódott a sport. 

– Térjünk vissza oda, hogy az állatorvosi vagy a rendőri karrier közül az utóbbit választotta!

– Jelentkeztem a rendőr szakközépiskolába Budapestre, ahova felvételt nyertem. Akkor fix kétéves képzésünk volt, és 1999 június 1-jével lettem próbaidős rendőr őrmester az Érdi Rendőrkapitányságon, majd 2000-ben úgymond teljes értékű rendőrőrmester. Először nyomozóként teljesítettem szolgálatot, de közben elkezdtem járni egy főiskolára, és ahhoz, hogy be tudjam osztani az időmet és az energiámat mind a munkában, mind a tanulmányaimban, kértem, hogy közterületi járőrszolgálatot láthassak el, mivel annak az időbeosztása kicsit rugalmasabb. Járőri beosztásba kerültem tehát, aztán szolgálatirányító parancsnok, majd ügyeletes tiszti beosztást kaptam, amit hat évig láttam el. 2009-ben az akkori közrendvédelmi osztályvezető kérésére lettem járőr és őrszolgálati alosztályvezető, majd közrendvédelmi osztályvezető, amit több mint öt évig végeztem itt, a rendőrkapitányságon. E munkakör mellett kapitányságot vezető helyettes is lettem, és aztán tavaly novemberében kaptam megbízást a kapitányságvezető beosztásra.

– Ezalatt a húsz év alatt egy jól összeszokott csapat is összeállt itt, az Érdi Rendőrkapitányságon? Gyakorlatilag mindenkit ismer?

– Elmondhahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy a közrendvédelmi osztály 2009-ben került az irányításom alá, ahogy az előbb említettem már, előbb járőr alosztályvezetőként, és akik most itt tevékenykednek, mint járőrök, szolgálatparancsnokok, körzeti megbízottak, azoknak a 90%-a az én kezeim alatt érte el, hogy feljebb került a ranglétrán, és itt teljesíti a szolgálatát.

– Mintha az elmúlt időben javult volna a rendőröknek és a rendőrségnek a megítélése. Hogy látja ezt rendőrként?

– A rendőrségnél egy szemléletváltás következett be jó pár évvel ezelőtt. A szlogenünk: a Szolgálunk és védünk, és ennek szeretnénk valóban megfelelni. A szakközépiskolából kikerült kollégákban is ezt próbáljuk erősíteni itt, a területen. Magasra tesszük a toleranciával és az empátiával kapcsolatos mércét a rendőrökkel szemben, és mindenféleképpen lakosságorientált intézkedéseket és munkát szeretnénk végezni. Ennek pedig a visszajelzések alapján is pozitív eredményei vannak.

– A statisztikák azt mutatják, hogy ahhoz képest, hogy 2009-ben még a megyei jogú városok között utolsó helyen állt Érd a közbiztonság tekintetében, ma már a 2. legbiztonságosabb, több, mint 50 ezer lakosú városnak számít. Minek köszönhető ez az eredmény ön szerint?

– Ez egy összetett feladat volt, amiben a bűnmegelőzésnek is nagyon nagy szerepe van, hiszen amit ott elmondunk, azokat a felhívásainkat, javaslatainkat az emberek előbb-utóbb megpróbálják valóban betartani annak érdekében, hogy nehogy áldozatokká váljanak. Magának a bűncselekmény elkövetésének az elemzése, értékelése szintén fontos, hiszen abból tudjuk meg, hogy milyen reakciókat tudunk mi is kifelé nyújtani azok számára, akik bűncselekményt akarnak elkövetni. Melyek azok a területrészek, és mik azok az időszakok, ahol és amikor jobban oda kell figyelni a járőrtevékenységeknek. Mindennek köszönhetően egyre jobb Érden is a közbiztonság.

– Mindig lesznek sajnos emberek, akik megpróbálják kihasználni az emberek jóhiszeműségét. Az úgynevezett unokázós csalások ellen hogyan tudták felvenni a harcot?
 
– Az idei év sikere, de igazából egy hosszú folyamat volt, hogy felderítettük az unokázós csalásokkal kapcsolatos elkövetéseket. Itt is ki kell emelnünk a bűnmegelőzést, hiszen ezzel kapcsolatban a legelső dolog, amit megtettünk az az volt, hogy egy összehangolt bűnmegelőzési kampányt indítottunk. Gyógyszertárakban, egészségügyi intézményekben elhelyezett szórólapokon hívtuk fel az emberek figyelmét arra, hogyan tudják kivédeni, hogy unokázós csalók áldozatává váljanak. Felkerestük az egyházi személyiségeket, hogy hívják fel gyülekezetük figyelmét ezekre a csalásokra, illetve a médiát is segítségül hívtuk ehhez. Két héten belül megnőtt a csalási kísérletek száma a befejezett bűncselekményekkel szemben, magyarul kevesebb embert sikerült ténylegesen becsapniuk a bűnözőknek, így jobban tudtuk elemezni azoknak az elkövetési módszerét, és egy klasszikus nyomozati cselekménnyel sikerült az elkövetőket beazonosítani, ez év januárjában elkapni, és letartóztatásba helyezni. 

– Időközben egy új épületet is kaptak, ez miben segítette a munkájukat?

– Nagyon sokat segített a munkamorálban. Most közel egy éve költözhettünk be ebbe az új, háromemeletes épületbe, ahol elkülönítve vannak az osztályok, helyet kapott a gyermekmeghallgató szoba és detektív tükrös meghallgató, külön helyiségbe került a rabosító, valamint megfelelő körülmények között tudjuk elkülönítve őrizni az előállított személyeket is. Végül kialakításra került egy nagy tárgyalóhelység is, ahol az egész kapitányág állományát össze tudjuk hívni oktatásra, állománygyűlésekre, eligazításokra, erre sajnos az előző épületben nem volt lehetőség, ezért mindenféleképpen pozitív hatással volt és van a munkánkra a jó munkakörnyezet.

– Mivel járt vagy jár a rendőrségre nézve, hogy megkezdte működését az Érdi Járási Ügyészség és Bíróság is?

– Mindkét szervezettel nagyon jó a kapcsolatunk, és megkönnyíti a munkánkat, hogy nem kell Budaörsre átjárnunk, így a gyorsított bírósági eljárásainkat is meg tudjuk oldani itt, helyben, és a rendőreink kevesebb időt töltenek átkíséréssel, ezzel is több szolgálatot tudnak teljesíteni a közterületeken. Az ügyészséggel napi szintű a kapcsolatunk. A nyomozó és vizsgáló kollégáink személyesen is meg tudják beszélni a nyomozati cselekményeket az ügyészekkel. Tehát minden szempontból gyorsabbá és hatékonyabbá vált a munkánk.

– Úgy láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, próbálnak szervesen bekapcsolódni Érd életébe, és részt vesznek a fontosabb helyi megmozduláson, például a Papi földek fásításának akciójában is kivették a részüket…

– Fontosnak tartjuk, hogy a város lássa: van rendőrsége, ami nemcsak azzal foglalkozik -, a sztereotípiákkal ellentétben -, hogy a stop-táblánál megállva megbírságolja az embert, hanem ténylegesen közel akarunk kerülni az állampolgárokhoz. Igen, azzal is például, hogy a Papi földeken segítettünk a fásításban. A bűnmegelőzési programok során pedig nagyon sok helyre ellátogatunk: iskolákba, idősek otthonába, bevásárlóközpontokba, most nyáron a táborokba, minden olyan eseményre, ahol meg tudjuk mutatni: jelen vagyunk a város életében, és az állampolgárok számíthatnak a rendőrök munkájára.

– Egyre többen lakják Érdet. Ez milyen plusz feladatokat igényel a rendőrség részéről?

– A legnagyobb feladatunk a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos. Ahogy említette, egyre többen laknak Érden, és elmondható, hogy lassan most már háztartásonként mindenhol két járművel kell számolnunk, ami a forgalomban is észrevehető. Ahogy egyre többen közlekedünk, a dugókban egyre türelmetlenebbek vagyunk. A fő célunk ebből a szempontból a továbbiakban is a balesetek megelőzése, amit sebességellenőrzéssel és kihelyezett, fokozott ellenőrzésekkel próbálunk megoldani. Mindenkit arra kérnék, hogy legyen türelmes a közlekedésben. Kaptam olyan leveleket és telefonhívásokat, hogy csúcsidőben az érdi közlekedés teljesen megáll, de ezt cáfolni tudom, hiszen kimentem, kipróbáltam, és 5-10 percnél tovább sehol sem kellett várakoznom. 

– Milyen céljai vannak a továbbiakban? 

– Örökké elégedetlen ember vagyok, de talán ennek is köszönhetem ezt a beosztást, mert mindig hajt előre a tenni akarás. Jól szeretném végezni, amit csinálok, és a kollégáimmal közösen célunk a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének további növelése az érdi járásban és a térségben, amihez minden eszköz és személyi feltétel adott.

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email