22_03_29_erdmost_nincskep

A teljes kapcsolat orvos és beteg között

22_03_29_erdmost_nincskep

A teljes kapcsolat orvos és beteg között

Átadták az Egészségházat Törökbálinton, ahol 520 m2-en, 5 felnőtt háziorvosi, 3 fogorvosi és 3 további (köztük nőgyógyászati) rendelőben várják július 15., hétfőtől a helyieket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az épületet, ami korábban vegyesboltként, majd iskolaként is szolgált, az önkormányzat 31,5 millió ft-os költségvetésből alakíttatta át a benne dolgozó orvosok kéréseinek és igényeinek megfelelően.

Ahogy azt az átadón Elek Sándor polgármester elmondta, a régi rendelő fölött nemcsak az idő járt el, de megközelíthetőségével is gondok voltak. Ezzel szemben az Egészségház előtt közvetlenül négy buszjárat is megáll, így ez sem okozhat problémát már a továbbiakban. Hozzátette, az átalakítások során folyamatosan egyeztettek a majd itt dolgozó orvosokkal, hogy olyan körülményeket tudjanak megteremteni, ami minden szempontból megfelel az ő és a betegek igényeinek is, és amely hozzájárulhat a gyógyulásukhoz és az egészségükhöz is.

A megnyitón részt vett dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is, aki kiemelte, az épület elnevezésében erős üzenetet hordoz, hiszen, ahogy mondta:

– Az egészség megtartása, illetve visszaszerzése: ez testesül meg az épületben és a falakban.

– Egy nagyon szépen kialakított komplexum előtt állunk, ahol megvalósulhat az az igényünk, hogy a beteggel négyszemközt tudjunk tárgyalni, négyszemközt tudjuk megvizsgálni és segíteni, amire, valljuk be, egy közös helységben, folyamatosan csörgő telefonok, bekiabálások és ajtócsapkodások között nem volt mód – fejtette ki kérdésünkre dr. Solymosi Péter kollegiális vezető és háziorvos, aki már 1995 óta dolgozik Törökbálinton.

Valóban, az Egészségházban mind a tárgyi, mind a személyi feltételek azt szolgálják, hogy a beteg megkapja azt a csak ráfigyelést, ami megilleti – nyugodt, háborítatlan körülmények között. Ezt biztosítják a két légteres rendelők, ahol az egyik légtérben az asszisztens látja el a feladatát, a másikban pedig az orvos fogadja az őrá szoruló betegeket.  De ezt szolgálják azok az évek óta együtt dolgozó háziorvosok és asszisztensek is, akik július 15-én, hétfőn birtokba veszik az új rendelőiket:

-Egy olyan összeszokott gárda költözik át az Egészségházba, akik mellett megvalósulhat a teljes kapcsolat orvos és betegek között. Így több idő lesz azokra, akiknek aznap szükségük van az orvos tanácsaira, és ahol megkapják azt a 10-20 percet, amire talán már régóta vártak – magyarázta el dr. Solymosi Péter.

-Az egészségügy a világon nem más, mint betegségügy. Mi csak az egészségben tudunk gondolkodni, abban a teljességben, amibe sokkal több minden tartozik bele, mint amit az WHO kinyilatkoztat. Ezt mindannyian tudjuk, és ezt a betegek is – képzettségtől függetlenül- érzik és igénylik. Az egészség valami, amit nagyon nehéz fenntartani, és nagyon sok tanács és hosszú út kell ahhoz, hogy az ember belássa, mi az ő saját útja. Ebben a folyamatban mi, orvosok tanácsadóként szerepelünk: meghallgatjuk a beteget, ha kérdez, akkor válaszolunk, és a legvégső esetben is azt mondjuk, hogy köszönjük, hogy tanácsot adhattunk. Innentől a betegre bízzuk azt, hogy ebből mit visz haza, megérzi-e a személyes felelősségét a saját betegségében és a saját életében, és ha megvan ez a kapcsolat, akkor a saját egészségét is helyre tudja állítani. Erről szól ez a ház – tette hozzá a háziorvos.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email