22_03_29_erdmost_nincskep

Továbbra is letartóztatásban az érdi gázoló

22_03_29_erdmost_nincskep

Továbbra is letartóztatásban az érdi gázoló

A Budapest Környéki Törvényszék másodfokú tanácsa 2019. július 4-ei tanácsülésén elutasította az Érden halálos balesetet okozó vádlott óvadék megállapítása mellett bűnügyi felügyelet elrendelése iránti indítványát és továbbra is fenntartotta a terhelt letartóztatását.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Járásbíróság 2019. június 12-én megtartott előkészítő ülésén a vádlott beismerte a bűncselekmény elkövetését, azonban nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról és védőjével kérte letartóztatásának megszüntetését. Az elsőfokú bíróság a vádlott letartóztatását megszüntette, és 10 millió forint óvadék letétele mellett elrendelte a vádlott bűnügyi felügyeletét. Az előkészítő ülésen az ügyész fellebbezést jelentett be a bíróság végzésével szemben. 

Az ügy lényege:
A Budakörnyéki Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat a vádlottal szemben. A vádirati tényállás szerint a vádlott a vezetést megelőzően kábítószert és szeszes italt fogyasztott és ennek hatása alatt 2018 novemberében Érden lakott területen kb. 125-130 km/h sebességgel elütötte a gyógyszertárból kijövő és az úttesten áthaladni szándékozó idős sértettet, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A vádlott által vezetett gépkocsi az ütközés után áttért az ellentétes forgalmi sávba, ahol összeütközött egy ott szabályosan közlekedő gépkocsival, amelynek vezetője maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett.

Az Érdi Járásbíróság 2019. május 16-án a tárgyalás előkészítési szakban fenntartotta a vádlott letartóztatását. Majd a 2019. június 12-én megtartott előkészítő ülésen a bíróság a vádlott letartóztatásának megszüntetéséről és az óvadék letétbe helyezése mellett elrendelte a vádlott bűnügyi felügyeletét. A megszüntető végzést azzal indokolta, hogy a 2019 májusi végzést követően a terhelt körülményeiben változás következett be, mivel a 2019 júniusi előkészítő ülésen elismerte a bűncselekmény elkövetését, a sértettől és a sértetti hozzátartozóktól bocsánatot kért, valamint elismerte, hogy orvosi kezelésre van szüksége. 

A másodfokú bíróság döntése értelmében a fent említettek nem képeznek új körülményt, mivel a vádlott a felelősségét már korábban, a gyanúsítotti kihallgatása során is elismerte, bocsánatkérő nyilatkozatát már akkor megtette és betegségei sem új keletű tények, azok már korábban is fennálltak, ebből következően nem alapozza meg semmilyen újabb, érdemi körülmény a terhelttel szembeni enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását. A másodfokú tanács végzésében kiemelte, hogy ezen nem változtatna az sem, ha az óvadék letétele, illetve további magatartási szabályok előírása mellett a vádlott mozgását nyomon követő technikai eszköz biztosítaná.

A másodfokú bíróság döntése az óvadék elutasításának és a letartóztatás fenntartásának kérdésében jogerős. Az Érdi Járásbíróság az ügyben 2019. szeptember 4. napjára tűzött tárgyalást, melyen a tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik a bizonyítási eljárás.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email