22_03_29_erdmost_nincskep

Összművészeti kincsesládikó

22_03_29_erdmost_nincskep

Összművészeti kincsesládikó

Idén harmadik alkalommal rendezett zongorafesztivált a Lukin László Zeneiskola zongora tanszaka. Az eseményen a képzőművészet, az irodalom és a zene nyelvén mondtak el egy mesét az érdeklődőknek az Epicentrum Rendezvényközpontban a zeneiskola növendékei.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A zongorafesztivál ötlete még évekkel ezelőtt pattant ki Szabóné Bán Ildikó intézményvezető fejéből, és idén már harmadik alkalommal tartották meg a programot, ezúttal az Epicentrumban.

-Mindig is foglalkoztatott a gondolat, hogy ne csak zenét tanítsunk a gyerekeknek, hanem próbáljuk meg az összes művészetet valamilyen formában bevonni. Ezáltal azokat is megismertetjük a diákokkal, másrészt így nem csak zenealkotókká válnak, hanem például a rajzokon is meg tudják jeleníteni a zenékkel kapcsolatos érzelmeiket. A zongorafesztivál arról szól, hogy adott egy mese zongoradarabokban elmesélve, miközben magát a mesét is felolvassuk, 
így a közönség is jobban megértheti, hogy az adott mű miért pont akkor és miért pont ilyen hangzásvilággal szólal meg, akkor és ahogy teszi ezt. Végül, de nem utolsó sorban a képzőművészetet is az előadás szerves részévé tettük azzal, hogy felkértük a gyerekeket, rajzolják le, mi jut eszükbe a meséről és az ahhoz írt zongoradarabokról. Ezeket a képeket a program során szintén ki fogjuk vetíteni a vászonra a közönség számára – magyarázta el az intézményvezető a zongorafesztivál koncepcióját.

Idén az „Az én kincsesládám” címet kapta a fesztivál, és Papp Lajos, 2019 januárjában elhunyt zeneszerző a Grimm-testvérek meséje nyomán írt Az aranykulcs című tizenhat zongoradarabjára épült, amit a zeneiskola negyven zongorista növendéke adott elő. A különleges, befejezetlen mese egyedi zeneművet inspirált: az utolsó nyolc darab címét a gyerekek találhatták ki, s ezen felül még arra is bátorítást kaptak, hogy a zene által ihletett gondolataikat, érzéseiket írják, illetve rajzolják le. A zongoradarabok történetét, azaz a Grimm-mesét pedig mindeközben maga az intézményvezető mesélte el. De nem volt muszáj Az aranykulcs zongoradarabjaihoz ragaszkodniuk a növendékeknek, bármi mást is eljátszhattak a fesztiválon, amit épp az órákon vettek, a lényeg csak az volt, hogy egyfajta zenei kincsesládaként beleférjen az adott mű témája, mondanivalója, hangulata a ciklusba. 

A cím sem maradt megmagyarázatlan a koncert végére, hiszen a résztvevőket valódi kincses ládikó várta a rendezvényközpontban mindenféle nyalánksággal telepakolva.
 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email