22_03_29_erdmost_nincskep

Zsivajgó költészet

22_03_29_erdmost_nincskep

Zsivajgó költészet

Április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, de Érden már szerda óta minden a versről szólt a könyvtárban, az általános iskolákban és ma a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sudár Annamária és Huzella Péter Kosztolányi Dezső költeményeiből, illetve a Zsivajgó természet kisprózáiból válogattak össze egy műsorra való repertoárt, amit a Vojnovich-Huszár Villa után a Csuka Zoltán Városi Könyvtárban  hallhatott először a nagyérdemű. 

Sudár Annamária versmondó szerint Kosztolányit még ma is sokan olvassák, és mind a verseit, mind az epikus műveit sokan ismerik. Huzella Péter, Kossuth-díjas zeneszerző, gitáros-énekes hozzátette, hogy nagy örömmel vállalta Sudár Annamária felkérését, mert, mint mondta: „minden ilyen alkalom újabb lehetőség arra, hogy az ember belemerüljön egy olyan fontos költő életművébe, mint Kosztolányi.” Huzella Péter korábban is zenésített már meg Kosztolányi-verseket, de olyan is volt, amelyekből csak most született dal. 

Szerdán az Érdligeti Általános Iskolában lehetett versmondásra jelentkezni. Ez alkalomból mindenki a maga örömére vett részt ezen, hiszen nem volt senki számára sem kötelező, és a  megmérettetéstől sem kellett tartani. A diákok a saját maguk és társai örömére szavalhatták el kedvenceiket.

Csütörtökön pedig a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulói lehettek szerves részesei a költészet napjának. De nemcsak a költészet napján próbálják a gimnázium pedagógusai a diákokhoz közel hozni a lírát, mert mint azt Maksa Katalin irodalom-történelem-pedagógia szakos tanár elmondta, november végén elindították „A hét verse” című akciót, amiben tanárok és diákok válogathattak minden héten egy-egy verset a magyar irodalom gyöngyszemeiből, amelyekhez illusztrációk is készültek a diákok jóvoltából. Aztán februárban meghirdettek egy kreatív írás versenyt, amelynek április 11-én  tartották a díjkiosztó gáláját. Ennek nyitányaként Jánosi András és együttesének népzenei koncertjére került sor a magyar történelem sorsfordulóiról, aztán következett egy versmondó verseny, végül a diákok felolvashatták és elmondhatták a kreatív írás versenyre beadott pályaműveiket.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email