22_03_29_erdmost_nincskep

Társadalmi akadálymentesítésre lenne szükség

22_03_29_erdmost_nincskep

Társadalmi akadálymentesítésre lenne szükség

Április 2-át 2007-ben az ENSZ az autizmus világnapjává nyilvánította, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet az autizmusra, amely tízmilliókat érint világszerte. Az autizmus megjelenési formája nagyon változatos lehet, de minden esetben a társas viselkedés, a kommunikációs készségek és a gondolkodás fejlődése sérül általa. Azaz éppen azok a készségek és képességek, amelyek segíthetnék őket a társadalmi beilleszkedésben. Épp ezért nem mindegy, mennyire befogadó vagy épp elutasító a társadalom körülöttük. Két anyuka beszélt nyíltan és őszintén autista gyermekeik mindennapjairól az Érd FM 101.3 stúdiójában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Minden századik emberből egy autizmus spektrum zavarban érintett. Ma Magyarországon minimum 100.000 autista személy él. Mit tehetünk mi, többiek? Ami egy mozgássérült ember számára a kerekesszék, vagy egy vak ember számára a bot, az egy autista ember számára a mi tudásunk és elfogadásunk, azaz az érzékenyítésünk. Egy autista ember számára akkor lesz akadálymentes a környezete, ha a társadalom úgymond akadálymentes. 

Mennyire el- vagy inkább befogadó mai magyar társadalmunk ezen a területen? Milyen tévhitek keringenek még mostanság is a köztudatban az autizmusról? Aztán milyen szempontokat kell figyelembe vennie egy édesanyának, ha autista gyermekének iskolát választ? Mi szól a szegregált és mi az integrált iskola mellett? Kik és miben tudnak segíteni nemcsak a gyermekek fejlesztésében, de a diagnózis felállításával magára maradt szülőknek? Mindezekről kérdeztük az Érd FM 101.3 stúdiójában Gizit és Nikit, két édesanyát, akiknek gyermekeik autisták. 


 

További cikkeink

További cikkeink

A Tisza Párt alelnöke és listavezető EP-képviselőjelöltje megkezdi országjárásának Pest vármegyei etapját.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email