Hirdetmény bírósági ülnökválasztásról

Magyarország köztársasági elnöke a bírósági ülnökök választását 2019. március 7. napja és 2019. április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki.

Az ülnökjelölés és választás szabályairól a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (továbbiakban: Bjt.) rendelkezik.

Ülnöknek az a 30. évét betöltött (és 70. életévet el nem ért) magyar állampolgár választható, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.  Az ülnök nem lehet tagja pártnak és politikai tevékenységet nem folytathat.

A jelölésre jogosultak az Érdi Járásbíróságra, a Budapest Környéki Törvényszékre és a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra jelölhetnek ülnököt. Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése a Budapest Környéki Törvényszékre 1 általános és 1 fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságra 2 munkajogi perekben eljáró, az Érdi Járásbíróságra a települési nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületeivel együttesen 8 fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró ülnök megválasztására jogosult.

Az ülnökök jelölése:

Általános ülnököt a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek – kivéve a pártokat – jelölhetnek.

A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró pedagógus ülnököt a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölhetnek. A tantestületek nyugdíjas, állományukba már nem tartozó pedagógust is jelölhetnek.

A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró nem pedagógus ülnököt az egyesületek – kivéve a pártokat-, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint őket a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölhetnek.

A közigazgatási és munkaügyi bíróságon eljáró ülnököt elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölhetnek.

A fiatalkorúak büntető ügyeiben ülnökként kizárólag:

– pedagógus,

– pszichológus, vagy

– a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi, vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy vehet részt.

Jelölés benyújtásának módja:

A jelölést írásban kell benyújtani formanyomtatvány kitöltésével. A jelöléshez csatolni kell a jelölt formanyomtatvány szerinti elfogadó nyilatkozatát, valamint az abban megjelölt dokumentumokat, igazolásokat.

A jelölt a jelölés elfogadását követően haladéktalanul köteles a bírósági ülnökök részére kiállított hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolni azt, hogy büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. Ennek hiányában a jelöltet ülnökké megválasztani nem lehet.

Jelölés benyújtásának helye:

– személyesen munkaidőben: Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Önkormányzati, Szervezési és Törvényességi Irodájára (Érd, Alsó u. 1., I. emelet 111. szoba),

– postai úton: Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala címére (2030 Érd, Alsó u. 1. Pf. 31.).

 Jelölés benyújtásának határideje:

A jelöléseket 2019. április 15. napjáig lehet benyújtani. A postai úton benyújtott jelölésnek ezen a napon be kell érkeznie.

Az ülnökök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató, valamint a bírósági ülnökké jelölés és elfogadó nyilatkozat formanyomtatványa elérhető Érd város honlapján,vagy átvehető személyesen munkaidőben Érd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Önkormányzati, Szervezési és Törvényességi Irodáján (Érd, Alsó u. 1. I. emelet 111. szoba).

A jelöléssel kapcsolatos további információ a 06-23-522-300/263-as telefonszámon, vagy a drgellertb@erd.hu e-mailcímen, dr. Gellért Beátától kérhető.

 

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink