22_03_29_erdmost_nincskep

Három nap a népmese jegyében

22_03_29_erdmost_nincskep

Három nap a népmese jegyében

Három napos akkreditált továbbképzést tartottak a héten az óvodapedagógusoknak a XXI. Óvodai Szakmai Napok keretében, a Kutyavári tagóvodában. A 30 órás továbbképzést az önkormányzat finanszírozta, az OBM egyesület szervezte, célja pedig az volt, hogy módszertani ötleteket és eszköztárat nyújtson a magyar hagyomány elemeinek ötvözésével.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A három nap alatt az óvó nénik játszottak, énekeltek, mesét alkottak és kézműves foglalkozást rögtönöztek. A továbbképzést négyen tartották: Kormos Rebeka hiteles népi mesemondó, dr. Deák-Zsótér Boglárka néptáncpedagógus, Tóth Dorottya és Csonka Boglárka (népzenész, népdalénekes). A 30 órás továbbképzésen  harminc érdi óvodapedagógus vett részt.

– Az óvónők gyakran kérdezik, hogy hogyan lehet azon gyermekek figyelmét felkelteni az élő szavas mesemondás iránt, akik otthon kevés mesét hallgatnak. Mi azt szoktuk mondani: néha egy dalocska, egy érdekes tárgy lehet az az alap, amiből kikerekedhet egy mese, amelynek tartalmát a délelőtti foglalkozáshoz, a környezet megismeréséhez a kicsik hozzá tudják kapcsolni – mondta Kormos Rebeka, hozzátéve: a szülőknek is csak azt tudják tanácsolni: meséljenek minél többet a gyerekeknek, akár könyv nélkül is, például a saját gyermekkorukról. Ennek a korosztálynak egyébként a rövidebb állatmesék és a verses mesék ajánlhatók, illetve azok a történetek, amelyek olyanok, mintha a gyerekkel magával estek volna meg.

Az óvodapedagógusok sok élménnyel, tapasztalattal zárták ezt a három napot.
– Nagyon sokat adott ez a továbbképzés; kevés volt ez a három nap, hiszen ez egy olyan téma, amiről egy életen át kellene tanulnunk, hogy át tudjuk adni a gyerekeknek. Ha elveszni hagyjuk őseink tudástárát, semmivé leszünk – mondta Szilas Erzsébet, a Kisfenyves óvoda pedagógusa, hozzátéve: jó volna, ha a gyerekek minél több mesét hallhatnának, és a szülőknek késztetésük lenne mesélni.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email