22_03_29_erdmost_nincskep

Felnőttek, gyerekek a digitális térben

22_03_29_erdmost_nincskep

Felnőttek, gyerekek a digitális térben

Gyerekek, szülők, tanárok a digitális térben – milyen veszélyek merülhetnek fel, és hogyan előzhetjük meg, illetve kezelhetjük őket? Mit tehetünk gyermekeinkért? Reményiné Csekeő Borbála pszichológus, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője tartott előadást a Vörösmarty gimnáziumban a pedagógusoknak és a szülőknek arról, milyen kihívásokkal kell szembenézniük a digitális nemzedéknek, illetve az őket nevelő felnőtteknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A VMG a szülői közösség kezdeményezésére elindított egy előadás-sorozatot, amelynek ez volt az első állomása – tudtuk meg Szilasné Mészáros Judit intézményvezetőtől.

– Szeretnénk teret adni a párbeszédnek, hogy a generációk közti különbségek elsimuljanak, és megtaláljuk az egyensúlyt. Meg kell tanítani a tanulókat arra, hogy ne legyen folytonos az okostelefonok használata, tudjanak ráhangolódni a tanórára másképpen is – tette hozzá az igazgatónő, hangsúlyozva: iskolájukban a pedagógusok megpróbálják minél modernebb eszközökkel elérni a tanulókat, ugyanakkor a hagyományos értékeket szeretnék megtartani.

Reményiné Csekeő Borbála sok olyan fogalommal ismertette meg a felnőtteket, amelyek mind az internetes függőséggel és visszaélésekkel voltak kapcsolatosak, mint a szexting (szexuális tartalmú képek küldözgetése), a gaming (online játékok), grooming (amikor idősebb „netes barátok” hálózzák be a kamaszokat), cyberbullying (internetes zaklatás), és beszélt a Kék Vonal lelkisegély-vonalának tapasztalatairól is. Mint mondta, bár a gyerekek nem fogalmazzák meg, mikor hozzánk telefonálnak, hogy a digitális világból eredően érzik veszélyben magukat,  egyre több olyan történet van, amelyben felmerül az, hogy az eseményeknek van ilyen vonatkozása is.

A pszichológus az előadás során hangsúlyozta, mennyire fontos az, hogy a felnőtt maga milyen mintát ad át a gyerekének – javasolta, hogy minden szülő vizsgálja meg saját mobil- és internethasználati szokásait (mennyi időt tölt online játékkal, közösségi médiával, böngészéssel, mennyire biztonságosak a jelszavai).

– A serdülőkor az eltávolodás ideje, nem minden gonddal, bajjal szaladnak már a szüleikhez, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a bizalmi szál megmaradjon a kamaszkorban is, hogyha baj van, tudják, hova fordulhatnak – tette hozzá Reményiné Csekeő Borbála.

A pszichológus kutatási adatokat is ismertetett:

a megkérdezett fiatalok 44 százaléka érezte már úgy a közösségi média használatakor, hogy zaklatják;

az internetes zaklatások áldozatainak mintegy 60 százaléka nem beszél erről senkinek, nem kér segítséget,

a szülőknek csupán tíz százaléka tudja, hogy a gyermeke cyberbullying áldozata lett.

A megkérdezett fiatalok 39 százalékától már kértek erotikus fotót az interneten,

és 7 százalékuk teljesítette is ezt a kérést.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email