22_03_29_erdmost_nincskep

Átalakul vagy megszűnik az Érdi Tanoda

22_03_29_erdmost_nincskep

Átalakul vagy megszűnik az Érdi Tanoda

Nincs tovább támogatója az Érdi Tanoda Egyesületnek, ezért január végétől jelenlegi formájában már nem működhet tovább a mélyszegénységben élő gyermekek tanulását támogató program.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Mostanáig egy magánszemély finanszírozta a projektet, aki most kivonult ebből a programból. Vagy bezárunk, vagy nyugdíjas önkéntesekkel folytatódik tovább valamilyen formában az itt folyó munka, főleg a szociális segítésre, és nem a tanulásra helyezve a hangsúlyt. Az biztos, hogy így főállású munkatársakat nem tudunk tovább foglalkoztatni. Kiírtak ugyan egy pályázatot a hozzánk hasonló céllal működő szervezetek számára, de sajnos nem tudjuk teljesíteni a feltételeket. A folytatásról egyesületünk közgyűlése dönt majd, február elején – tudtuk meg Asztalos Györgytől, az Érdi Tanoda Egyesület elnökétől.

Az egyesület januárban volt két éves; az előkészítő munkálatok után 2017 szeptemberében kezdtek foglalkozni a gyerekekkel. Ez tehát a második tanévük.

– A hozzánk járó magántanulók száma az idei tanévre megduplázódott. Tíz gyermek rendszeresen jár hozzánk, heti háromszor három-négy órát foglalkozunk velük, 3-4 fős csoportokban. Ez azért fontos, mert nekik is szükségük van arra, hogy közösségben legyenek. Van további négy diákunk, aki rendszertelenül ugyan, de szintén részt vesz a foglalkozásainkon. A magántanulók főleg hetedik-nyolcadikosok – ez ugyanis az a kritikus életkor, amikor a gyereknek a legtöbb konfliktusa van a környezetével, és sokan ekkor válnak magántanulóvá, súlyos magatartásbeli problémák miatt. Magántanulóink egyébként most vizsgáznak, hiszen itt a félévzárás – az első vizsganapon már túl vagyunk, és elmondhahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg: jól sikerült – tette hozzá Asztalos György.

A tavalyi tanév végi vizsgák is sikerültek a tanodásoknak. Hirdettek pótvizsgára való felkészítést is nyár végén, szintén ingyen, az érdi általános iskolásoknak. A tizenöt jelentkezővel hat tanár foglalkozott nyár végén, és ők is átmentek a vizsgán.

A magántanulók mellett van vagy tíz olyan gyerek is, aki korrepetálásra jár a Tanodába délutánonként. Emellett vannak „estis” diákok, akik elmúltak már 16 évesek, tehát nem tankötelesek, nincs általános iskolai végzettségük, de szeretnék megszerezni. Ők egy fővárosi általános iskolában magántanulók, és a Tanoda készíti fel őket a vizsgákra.

– Az egyénre szabott fejlesztésen, tanórákon kívül sok szabadidős programot szerveztünk: játszottunk, kirándultunk, táboroztunk az elmúlt egy esztendőben. Karácsonyi műsort, Mikulás-délutánt tartottunk a gyerekeknek, és rendszeresen ellátogattunk a Magyar Földrajzi Múzeumba is. Emellett rendszeresen közvetítettünk a szülő és az iskola között, segítünk a jogi ügyek elintézésében is. Az iskolákból, illetve a szülőktől nagyon jó visszajelzéseket kaptunk – fűzte hozzá Asztalos György.

Hogy mi lesz a tanodával februártól, azt még nem tudni – de az biztos, hogy az elmúlt másfél esztendő sikeres volt: segítségükkel több gyermek elsajátíthatta a mindennapi élethez szükséges alapkompetenciákat, illetve befejezhette a nyolcadik osztályt. A Tanoda munkáját a város közgyűlése tavaly Szociális Munkáért Díjjal ismerte el.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email