22_03_29_erdmost_nincskep

Mielőtt kitör a járvány…

22_03_29_erdmost_nincskep

Mielőtt kitör a járvány…

Még érdemes kérni az influenza elleni védőoltást a háziorvosoktól, különösen a rizikócsoportba tartozóknak és az egészségügyi intézményekben dolgozóknak. Számukra az idei szezonban is 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Müller Cecília országot tisztifőorvos egy múlt pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a különböző krónikus betegségben szenvedőknek, a várandósoknak és a 60 évnél idősebbeknek mindenképpen érdemes kérniük az oltást. A félévesnél idősebb gyerekek számára külön védőoltás áll rendelkezésre. Féléves kor alatt nem ajánlott az oltás, de a családtagoknak érdemes beoltatniuk magukat – tette hozzá.

Müller Cecília kiemelte, hogy járvány még nincs, azt a szakemberek január végére, február elejére prognosztizálják. (Itt érdemes megjegyezni, hogy az oltás beadásától számítva két hét alatt alakul ki a védettség.)

A védőoltással csökkenthető a betegség nyomán kialakuló szövődmények száma. A statisztikák azt mutatják, hogy az oltásokkal felére csökkenthető a kórházi kezelések száma is, és 30 százalékkal mérséklődik a halálozás – írja az MTI.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának tájékoztatása szerint december 31. és január 6. között 11 ezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek 16,8 százaléka gyermek, 40,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 29,8 százaléka, 12,8 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Ebben az időszakban összesen 12 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályára, ahol hét influenza A vírust azonosítottak.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Heves, Nógrád, Pest, Vas és Veszprém megyében diagnosztizáltak.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról az első naptári héten nem érkezett jelentés. (Bővebb információk az influenzahelyzetről itt.)
  

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email