22_03_29_erdmost_nincskep

A Napkirály palotájáé lett a fele királyság

22_03_29_erdmost_nincskep

A Napkirály palotájáé lett a fele királyság

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Parkvárosi Könyvtár, aminek lelkes munkatársa olyan nagyon szerette a meséket, és azon belül is a magyar népmeséket - annál jobban talán csak magukat a gyerekeket szerette - , hogy meghívta udvarába a mesék főhőseit, akik örömmel fogadták el az invitálást. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb mesehősök és kellékek gyűltek hát össze a birodalomban, de köztük is volt egy, ami olyan csodálatos volt, hogy a Napra lehetett nézni, de rá nem.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Benedek Elek születésnapján ünnepeljük a magyar népmese napját, ennek alkalmából hirdette meg még a nyár folyamán a Csuka Zoltán Városi Könyvtár Parkvárosi fiókkönyvtára a Mesés tárgyak című versenyét, amelyre elsősorban kézműves technikával készült alkotásokat vártak. Más megkötés nem volt, az alkotóknak csak saját fantáziájuk szabott határt abban, ki hogyan álmodta meg kedvenc mesehősét. Így történt, hogy egy igazi kis meseország kelt életre a Parkvárosi Könyvtárban: Kippkoppal, sárkánnyal, Lucskos Csumpival, Pom Pommal, Gombóc Artúrral, a kis gömböccel, jégheggyel, és persze nem utolsó sorban a Napkirály palotájával.

Hétfőn este pedig közhírré tették a verseny eredményét is. Kiderült, hogy a közönség 3. kedvence az üveghegy, 2. kedvence a kis gömböc, és 1. számú kedvence, ami mindent vitt: az a Napkirály palotája lett. A győztesek jutalma pedig, ha nem is a fele királyság, de könyvutalvány és oklevél lett, a Szivárvány Óvoda Őzike csoportja pedig három csodaszép mesekönyvvel is gazdagodhatott.

Olyan titkokra is fény derült az eredményhirdetésen, mint hogy az üveghegy korábban pálinkás üvegként élte mindennapjait, de aztán jött Krisztina, és kezelésbe vette dekupázzsal, akrilfestékkel és az elmaradhatatlan csillámporral. Barnabás édesanyja szerint a másik műre, A kis gömböcre azért esett a választásuk, mert ez a mesehős minden gyereket nagyon megfog. „Beindítja a fantáziájukat, és megmarad az emlékezetükben, hiszen mégiscsak felfal egy tucat embert, bár a végén mindenki kiszabadul belőle.”

Szeghy Karolina régóta tervezte, hogy jó lenne, ha Lucskos Csumpi a maga valóságában is el tudná kísérni az írónőt a felolvasásokra, író-olvasó találkozókra. Szabó Szilárd, a mesekönyv illusztrátora korábban már megrajzolta ezt a szerethető kis gonosz manót, és persze az írónő fantáziájában is határozott formát öntött Csumpi, így ő pikkpakk testet öltött a valóságban is, nem úgy a kis barátja, Nudli, akinek méretezésével kicsit bajlódnia kellett Karolinának, tudtuk meg.

Az eredményhirdetés után minden mesehős alkotóját vendégül látták egy kis hamuban sült pogácsára is a szervezők. Aki nem hiszi, járjon utána!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email