22_03_29_erdmost_nincskep

Egzotikus ligeterdő lesz a mocsárból

22_03_29_erdmost_nincskep

Egzotikus ligeterdő lesz a mocsárból

Aki járt már a martonvásári kastélyparkban, minden bizonnyal megcsodálta a mocsári ciprusokat. Hamarosan nem kell elutazni, hogy hasonló élményben legyen részünk: a papi földeknek nevezett területen létesülő érdi városligetben nemcsak a fent említett mocsári ciprus, hanem kínai mamutfenyő is nő majd. Ez utóbbi három példányát ma ültették el a víztározó partján; a munkálatokban T. Mészáros András polgármester, valamint Érd alpolgármesterei is segédkeztek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

T. Mészáros András a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján elmondta:  szeretnének olyan területet kialakítani, ami az érdiek és környékbeliek pihenését, kikapcsolódását szolgálja. T. Mészáros András hangsúlyozta azt is: az itt egykor őshonos vegetáció jellegzetes vezérfajait és kísérő növényeit szeretnék megjeleníteni.

– Ez a mintegy 37 hektáros terület a közelmúltig kaszáló, illetve rét volt, és gyakran megállt itt a víz. Mára jelentős földmunkával megalkottuk a mintegy 6,3 hektáros záportározót, ami csónakázótóként is funkcionál majd. A tó átlagos vízmélysége 1,8 méter lesz; a vízművek segítségével alkalmas esetleges magas vízszintek, árvizek befogadására is, így az időnként lezúduló nagy esők okozta problémák orvosolhatók. A tó és a körülötte kialakításra kerülő zöldfelület –a különféle rendezvényeknek helyet adó létesítményekkel – ezt a korábban elhanyagolt területet a város hosszú ideje hiányzó közparkjává emeli majd – hangsúlyozta T. Mészáros András.

A városligetben tizenegyezer fát ültetnek el – ebből három-négyszáz darab fenyőfélét. Az uralkodó fafajta a kocsányos tölgy lesz, de kőrist, pannon kőrist, valamint cserjefajtákat is telepítenek. Összességében 600 féle növényfajt telepítenek a papi földekre – mondta el érdeklődésünkre a telepítésért felelős Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány kutatásvezetője, dr. Debreczy Zsolt.

Érd városligete igencsak változatos lesz: díszkerteket, napozószigetet, platánligetet, indián szigetet alakítanak majd ki – ez utóbbira egzotikus növények, mocsári ciprusok kerülnek majd. A mocsári ciprusra emlékeztető kínai mamutfenyő három példányát szerda délután ültették el a tó partján; az ültetésben T. Mészáros András polgármester, dr. Bács István és Simó Károly alpolgármesterek is segédkeztek.

Ez egy mocsárciprusra emlékeztető külsejű, eredeti termőhelyén 30–35 méter magasra növő, lombhullató fajta. Törzse alul kiszélesedik, koronája kúp alakú, ágai átellenesen ágaznak el. Gömbölyded, zöld toboza van, pikkelyei pajzs alakúak.  Szárazföldi éghajlaton is megél, de leginkább a jó morzsalékos, üde talajt és a párás levegőt kedveli. Télálló, törpehajtásai ősszel a rajtuk levő tűlevelekkel együtt rozsdabarnára színeződnek, majd egészben hullanak le.

Az Érdre ültetett példányok öt-hat évesek, tehát még több évbe telik, mire impozáns magasságot érnek el, de már így is különleges látványt nyújtanak a tóparton.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email