22_03_29_erdmost_nincskep

„Szedjék be a kihelyezett, de el nem szállított zsákokat!”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Szedjék be a kihelyezett, de el nem szállított zsákokat!”

Lukács László, Tárnok polgármester közösségi oldalán tájékoztatta a lakosokat az ÉTH körül kialakult helyzetről. és egyúttal arra kér mindenkit, szedje be a kihelyezett, de el nem szállított zsákokat, s kéthetenként hármat tegyen csak ki.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Az elmúlt hónapokban a polgármesterek azon dolgoztak, hogy milyen módon lehetne megmenteni az ÉTH-t és annak függetlenségét.”- kezdte sorait Tárnok első számú embere.  Mint írja, a végső megoldás már kezd kirajzolódni, melynek egyik eleme az új szakmai vezetés, melynek elsődleges feladata az ÉTH rentábilis működésének feltételeit megteremteni. Az ÉTH tulajdonosi szerkezete úgy alakul, hogy Érdé 70%, Diósdé 10% és a társulásé a maradék 20%. „Emiatt természetesen a polgármestereknek van némi ráhatásuk az ÉTH működésére, de a mindenkori tárnoki polgármesternek döntési joga nincs. Még megállapodást sem köthetek az ÉTH-val, mert a társulásban sincs döntésre elegendő szavazati arányom! „

A polgármester azzal folytatta, hogy mivel az új vezetés csak 2021-ben kezdte meg a munkáját, nem tudta időben elkezdeni a lakosság informálását a változásokról, de most  választaniuk kell az ÉTH működésének támogatása és a zöld hulladék teljes begyűjtése között. A felmérések alapján jóval több zöldhulladék került kihelyezésre, mint az összes háztartás háromszorosa, így mind begyűjtése több fordulót, több napos munkát jelentene. Ez rengeteg pénz, melyet jelenleg nem tud megfinanszírozni az ÉTH. T”ermészetesen az utcán sem maradhatnak a zsákok, ezért arra kérünk mindenkit, szedje be a kihelyezett, de el nem szállított zsákokat, s kéthetenként hármat tegyen csak ki. Fogjunk össze, oldjuk meg közösen a 2021-s év zöldhulladék szállítását!”

Lukács arről is írt, hogy sok lakos van, aki nem tesz ki zöldhulladékot, komposztál vagy fűnyírásnál nem gyűjti össze a levágott füvet, hagyja hogy trágyázza a gyepét. Ezekkel a lakosokkal meg lehet egyezni, hogy az adott napon tehessenek ki eléjük is három zsákot. Egyúttal azt kéri a tárnokiaktól, hogy aki teheti, vigye be a többletet az érdi komposzttelepre, ott ingyen átveszik a megfelelő papírok felmutatása esetén. Aki megteheti,vásároljon az ÉTH-tól plusz zsákot. „Ahogy az ÉTH értesített a zöldhulladék szállítás változásáról, azonnal kerestük a megoldást. Itt, az oldalamon is írtam erről, illetve éltünk a kormány által biztosított kiskapuval is. Azonnal meghoztuk a rendeletet, mely a veszélyhelyzet időtartama alatt lehetőséget biztosít, a kerti zöldhulladékok eltüzelésére. Minden hónap utolsó szombatján, 8 és 18 óra között a lakos elégetheti, megfelelő óvintézkedések mellett az el nem szállított és kiszárított zöldhulladékot.”

Lukács László javasoltott tett arra vonatkozóan, hogy a lakos tudja irányítani a hulladék mennyiségének időbeli eloszlását. Azaz kitehessen az első és az utolsó szállításkor több zsákot, cserében a kettő közt kevesebbet, vagy egyet sem. Legyen az éves mennyiség a korlát, ne a kétheti. Ígéretet kaptott arra, hogy 2022-re lesz erre valamilyen megoldás, de a 2021-t már nem tudják eszerint átalakítani.

„Természetesen minden ötletet szívesen fogadunk, hiszen a megnyugtató megoldás mindannyiunk érdeke! A probléma nem csak Tárnokot érinti, hanem Érdet is, ezért folyamatosan egyeztetek az érintettekkel és keressük a közös és finanszírozható megoldást”-zárta posztját a polgármester.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email