22_03_29_erdmost_nincskep

Választás: hogyan tovább?

22_03_29_erdmost_nincskep

Választás: hogyan tovább?

Meddig tart a leköszönő polgármester megbízatása? Mikor válik jogerőssé a választási eredmény? Mikorra kell összehívni a képviselő-testület alakuló ülését, mi a kötelező napirend, és kinek kell esküt tennie? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A  képviselő-testület  megbízatása  a  helyi  önkormányzati  képviselők  és  polgármesterek általános választásának napjáig, a  polgármester  megbízatása  pedig az  új  polgármester  megválasztásáig  tart.

Az eredmények jogerőssé válását a Nemzeti Választási Iroda október 20-ra teszi, de maximum október 28-ig minden eredménynek jogerőssé kell válnia. Az önkormányzati választások jogorvoslatára is az ún. háromnapos szabályok érvényesek.

A képviselő-testület az alakuló ülését a választás eredményének jogerőssé válását követő tizenöt napon belül tartja meg. Az alakuló ülést a polgármester hívja össze és vezeti.

A képviselő-testület akkor határozatképes, ha az ülésen a megválasztott önkormányzati képviselőknek több mint a fele jelen van.

A választás eredményét megállapító választási bizottság a választás eredményének jogerőssé válását követő három napon belül adja át a megbízólevelet a megválasztott képviselőnek, ezért a megbízólevelek átadása az alakuló ülésen vagy azt megelőzően történik. 

A képviselő-testület  az  alakuló  vagy  az  azt  követő  ülésen megalkotja  vagy  felülvizsgálja  szervezeti  és  működési  szabályzatáról  szóló  rendeletét,  a polgármester  előterjesztése  alapján  megválasztja  a  bizottság  vagy  bizottságok  tagjait, az alpolgármestert,  alpolgármestereket,  dönt  illetményükről,  tiszteletdíjukról.

A  törvény  értelmében  mind  az  önkormányzati  képviselőknek,  mind  a  polgármesternek egyaránt kötelessége az eskütétel és az esküokmány aláírása.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email