22_03_29_erdmost_nincskep

„Szeretem, mert a hősiességről szól”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Szeretem, mert a hősiességről szól”

Még csak 13 éves, de már most úgy mozog a színpadon, mintha oda született volna. Kilenc éves kora óta szerepel színházi előadásokban. A Pesti Magyar Színházban A muzsika hangja és a Pinokkió, a Nemzetiben a János vitéz és az Egri csillagok, az Örkényben pedig az Andromakhé című darabban láthatjuk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csillik Ákos Leventével, az Érden élő gyerekszínésszel beszélgettünk.

Hogy jött nálad a színjátszás? Van a családodban előadóművész?

Nincs, csak én képviselem ezt a területet, de a családom mindenben támogat. Régebben mesemondóversenyekre jártam. Mindig nagyon könnyen tudtam megjegyezni a szövegeket, amiket aztán imádtam elmondani, előadni, és ez egyenes út volt a színjátszáshoz.

Jártál színjátszókörbe is, ahol felfigyeltek a tehetségedre?

Igen, a Múzsák Társulatába. Endrődi Ágnes volt a vezetője, ő ajánlott Derzsi György rendezőnek,aki meghívott Komáromba, ahol életemben először szerepeltem hivatásos, felnőtt színészekkel. Később ő hívott meg a Budaörsi Latinovits Színházba, ahol a Múzsák Társulattal közösen előadtuk a Legyetek jók, ha tudtok című darabot.

Mi volt az első szereped Komáromban?

Négy évvel ezelőtt a Magyar Lovas Színházzal léptem fel ott. Az utolsó betyár legendájában alakítottam kis Jóskát. Lovon kellett énekelni, miközben ügettünk.

Elég mély víz lehetett elsőre. Ilyen jól tudsz lovagolni és énekelni is?

Igen, elégedett vagyok magammal. Szerettem ezt a szerepet, pont a mozgalmassága miatt. A Puskás a musical is hasonló volt, amit idén adtunk elő Szente Vajk rendezésében. Mármint grandiózusságában és mozgalmasságában. Utóbbiban nem kellett lovagolni, sőt, nekem fociznom sem, énekelni viszont igen. Ami nem esett nehezemre, mert imádok énekelni is.

Említetted, hogy könnyen meg tudod jegyezni a szövegeidet. Melyik szerephez kaptad a leghosszabb szöveget?

Szerintem a János vitézhez. Ezt a Nemzeti Színházban adjuk elő 2017 óta folyamatosan. Persze, most, a járvány alatt nem. Vidnyánszky Attila a rendezőnk, és a főbb szerepekben budapesti, illetve kaposvári színi növendékek láthatók. Mi, gyerekek hárman szerepelünk benne. Szeretem, mert a hősiességről szól. Hogy kiből, hogyan válhat hős.

Ez volt eddig a szívednek legkedvesebb darab?

Az az igazság, hogy nem tudok választani, az összeset imádom. Most legutóbb például Racine-től az Andromakhéba szerettem bele, ezt az Örkényben adtuk elő. Én Asztüanaxot, Andromakhé és Hektór kisfiát játszom.

Nem túl nehéz darab egy ilyen fiatal fiúnak?

Szerintem a benne lévő humor finomít rajta.

Ebben, ha jól tudom, Hámori Gabriella játssza az édesanyádat. Könnyen megtalálod a hangot vele? Hogyan jössz ki a felnőtt színészekkel?

Az Örkényben mindenki nagyon kedves velem, nagyon jó a hangulat. Mácsai Pál igazgató is közvetlenül viselkedik, és nem érzem sosem azt, hogy lenéznének engem, vagy többet gondolnának magukról.

Az Örkény mellett játszol a Nemzetiben, illetve a Pesti Magyar Színházban is.Melyikben érzed otthon magad leginkább?

Tulajdonképpen mindegyikben. Ha most megkeresnének valamelyiktől, hogy legyek a társulatuk tagja, boldogan igent mondanék akármelyiknek.

Van olyan darab, amiben még nem játszottál, de nagyon szeretnél?

Ha idősebb leszek, szeretnék szerepelni A Pál utcai fiúkban és a Macskákban is.

Ezek szerint inkább a musicalek vonzanak?

Igen, ezért járok külön énektanárhoz is. A színészkedés mellett nagyon fontos számomra az éneklés is.

Van még lámpalázad?

Úgy emlékszem, csak a legelső előadáson volt egy kis drukk bennem, de már nem szoktam izgulni. Valahogy olyan természetes érzés, amikor színpadra lépek és játszom.

Mit szeretsz a színészkedésben?

Azt, hogy lehetek bárki és a világ is lehet bármilyen.

Hogyan tudod beosztani az idődet, ha éppen nincs járvány?

Sokat segít, hogy 5. osztályos korom óta magántanuló vagyok, és így viszonylag szabadon tudom beosztani az időmet. Szeretek színészkedni, karantén alatt nagyon hiányzott. Igaz, Gáspár Ildikó rendező ötlete volt, hogy az Adromakhét online próbáljuk, így mi a bezárás után pár hétig folytattuk.

A barátaid mit szólnak a színészkedéshez?

Azt nem tudom, mennyire követik a pályafutásomat, de büszkék rám, legalábbis én úgy érzem.

A Színház- és Filmművészetiről szóló híreket mennyire követted mostanában?

Azt tudom, hogy az SZFE diákjai az egyetemük függetlenségéért és azokért a tanáraikért álltak ki, akik miatt oda felvételiztek korábban. A helyükben én is kiállnék ezekért.

Mik a terveid a jövőre?

Nyolcadikos vagyok, így a felvételire készülök. Remélem sikerül, mert szeretnék Érden maradni jelenlegi iskolámban, a Gárdonyi Géza Általános iskola és Gimnáziumban.

Felnőttként színész szeretnél lenni?

Szeretnék kicsit majd Spanyolországban élni, delfinekkel foglalkozni, de nem szeretném a színész pályát sem feladni.

A delfinekkel mit csinálnál?

Nagyon okos és érzékeny állatok, többször volt szerencsém találkozni velük. Menteni és gondozni szeretném őket.

Szeretsz Érden lakni?

Van egy csendes, kertes házunk egy nyugis utcában. Jó itt élni.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email