22_03_29_erdmost_nincskep

Összefogás Imikéért

22_03_29_erdmost_nincskep

Összefogás Imikéért

Az érdi Dragonok és a battai Bulldogok segítettek szombaton egy súlyosan sérült fiú, Imike családjának: fát hasogattak, udvart takarítottak, ástak, lomtalanítottak. Mindezt egy nagyobb cél érdekében: a háromtagú család jelenleg egy kis kamrában él, ezt szeretnék bővíteni egy szobával, konyhával, fürdővel. Ennek megvalósításában is segítenek majd a szurkolók, akik örömmel várnak további önkénteseket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Imike tizenhét évvel ezelőtt kisagyi fejlődési rendellenességgel született, ami érinti  a mozgás- és beszédközpontot, anyagcserezavarral, súlyos epilepsziával jár. Járni, enni, beszélni nem tud – olyan, mint egy nagy csecsemő. Ahogy az egyik hivatalos papíron szerepel: magatehetetlen.

Imikét sokáig édesanyja egyedül nevelte, egy önkormányzati lakásban éltek Újpesten. Azért költöztek vissza Érdre, hogy Éva – az anyuka – gondoskodhasson idős nagymamájáról. Először albérletben éltek, majd beköltöztek a nagymama háza mögötti tizenkét négyzetméteres kamrába, amit szobává alakítottak át. Ide már nem kettesben, hanem Éva párjával, no meg sok tervvel költöztek tavaly szeptemberben: a kis család hozzá szeretne építeni a kamrához, hogy végre ne egy helyiségben éljenek. Egy interneten működő segítő csoportban kértek támogatást ehhez, hiszen úgy, hogy csak egy kereső (Éva párja) van a családban, Imikének pedig speciális élelmiszerekre, fejlesztésre, napi huszonnégy órás gondoskodásra van szüksége, és az idős nagymamát is el kell látniuk, nem csupán anyagiakban, hanem időben is hiányt szenvednek.  

– Tizenkét négyzetméteres a kamra, amit sikerült szobává alakítanunk, egy kis segítséggel. Ehhez könnyűszerkezetes megoldással építünk hozzá egy további szobát, egy konyhát és egy zuhanyozót. A huszonöt négyzetméteres alap már elkészült, illetve a könnyűszerkezetes külső falak és a lapos tető is kész van, ablakaink is vannak. Mindebben a törökbálinti Csillagom Alapítvány nyújtott segítséget – tudtuk meg Évától. Ajtó, fűtés, szigetelés, belső falak még nincsenek – ahogy a víz sincs még bevezetve, és villanyuk is csak ideiglenesen van még. Így a háromtagú család csak a szobácskát tudja használni; ott villannyal fűtenek. Éva főzni tud ugyan a hozzáépített helyiségben, de mivel ott nincs fűtés, sőt, még ajtó sem, ez télen nagyon kellemetlen. Szerencse, hogy a nagymamához át tudnak járni tisztálkodni, ha kell, főzni is.

– Mi ennek a 37 négyzetméternek is nagyon fogunk örülni, ha elkészül – mondta mosolyogva Éva, aki megmutatta azt tyúkólat is, ahol jelenleg a ruháikat, egyéb ingóságaikat tárolják, hiszen az a 12 négyzetméteres szobájukban nem tudták mindenüket elhelyezni.

Szerencsére többen vannak, akik szeretnének segíteni a kis családon. A Tündérpakk Alapítvány már felvette a kapcsolatot a családdal, és az érdi Móra iskola is segít: a pedagógusok konténert bérelnek Éváéknak, hogy meg tudják tisztítani az udvart a felhalmozódott építési hulladéktól.

Az Érd kézilabdacsapatának szurkolói is bekapcsolódtak: ők a két kezük munkáját ajánlották fel. Február 9-én, szombaton, tizenöt Dragon jött el Éváékhoz; többen az udvar kitakarításában segédkeztek, mások a fát hasogatták fel és hordták halomba, Éva párjával együtt.

– Az interneten értesültünk arról, hogy Éváéknak segítségre lenne szükségük. Úgy gondoltuk, először az udvart tesszük rendbe, ezt követően az építkezésben is segíteni fogunk. Ehhez persze építőiparban járatos szakemberekre is szükség lesz, de mindenre meg fogjuk találni az embert – mondta lapunknak Endrész Csaba, az akció szervezője, aki elmondta azt is: nem csak a szurkolók jöhetnek segíteni, szeretettel várnak további önkénteseket is.

Míg a dragonok dolgoztak, Imike a kerekesszékében az udvar egyik sarkából figyelte a sürgés-forgást – mind az anyuka elmondta, Imi nagyon szereti nyüzsgést.
– Ő az én nagy babám. Szívesen hallgat zenét, és ha tehetem, viszem őt a különböző városi programokra, mivel nagyon élvezi – mondta mosolyogva.

A Dragonok után megérkeztek a Battai Bulldogok rögbicsapat tagjai is. Mint Gyurcsik Achilles fogalmazott: egy közösségnek – legyenek azok sportolók vagy szurkolók – teremtő ereje van, és az a legkevesebb, hogy ebből az erőből megpróbálnak adni azoknak, akiknek szükségük van rá.

– Egyre rohanóbb világban élünk, szeretnénk lassítani ezen, megállni, a kezünket nyújtani. Jó lenne, ha rendszeressé tudnánk tenni ezeket az alkalmakat – tette hozzá Achilles, aki társaival együtt ásót, lapátot ragadott, és a szennyvízbekötéshez szükséges árok kiásásában segédkezett Éváéknak.

A munka kora reggeltől délutánig tartott – a szurkolókra este még vár egy kézilabda-mérkőzés –, de folytatás következik, méghozzá hamarosan. Az érdeklődők a munkálatokat az Érdi Imike facebook-oldalon követhetik figyelemmel; ha segíteni szeretnék a családot, itt kapcsolatba léphetnek Évával, az édesanyával is.

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email