22_03_29_erdmost_nincskep

Oda az idei baracktermés

22_03_29_erdmost_nincskep

Oda az idei baracktermés

Az áprilisi tél elpusztíthatja a gyümölcstermést: a sárgabarack 80, de akár 100 százalékos fagykárt szenvedett el Érden, az őszi talán még megússza 50 százalékos kárral. Cseresznyéből sem várhatunk bőséges termést. Nem ez az első olyan esztendő, amikor a fagy elviszi a termést és a bevételt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Elfagyhat az idei baracktermés a rendkívüli hideg miatt. Az előző éjszakákon mínusz hét fokot is mértek Érd egyes területein. Bár vannak olyan mechanikus és vegyszeres megoldások, amelyek megvédhetik a gyümölcsfákat a fagy ellen, ezek szeles időben hatástalanok – nem is beszélve arról, hogy nagyon drágák.

„Múlt éjjel -5,6 fok volt ebben a sárgabarackosban, Érd határában. A fák már elvirágoztak, megjelentek a gyümölcskezdemények, és mivel már nem volt körülöttük semmi védelem, ez a -5,6 fok ránézésre minimum nyolcvan százalék, de lehet, hogy százszázalékos fagykárt okozott” – mondta az Érdi Televíziónak Kávrán Tibor, a Kávrán Gyümölcsöskert tulajdonosa, aki öt hektáron termeszt őszibarackot, négy hektáron pedig sárgabarackot és cseresznyét.

„Éjjelente, hajnalonként beszélgetünk egymással, mi, gazdák, hiszen mindenki fent van. Ez egy elég kritikus időszak: egyes területeken öt év alatt ez a harmadik-negyedik tavasz, amikor ilyen erős fagy van. Ilyenkor bevétele nincs a gazdáknak, de a gyümölcsöst akkor is ugyanúgy gondozni – metszeni, permetezni – kell, és mivel kiesik a bevétel, ezt elég nehéz finanszírozni. Szerintem az elkövetkező időszakban lesznek olyan gazdák, akik abbahagyják a termesztést, mert egyre több az ilyen év” – vélekedett Kávrán Tibor.

Az extrém tavaszi tél a gyümölcs árát is jelentősen megemeli majd. „Tavaly is viszonylag magas volt a gyümölcs ára, várható, hogy idén is ez lesz a tendencia. Ami az őszibarackot illeti, ott valamivel bizakodóbb vagyok, ötvenszázalékos termésre számítok – bár ennek a fagyos hétnek még nincs vége. Úgy két hét múlva lehet majd megmondani, hogy mi maradt meg és mi nem. Az őszibarack egyébként ellenállóbb – nem véletlen, hogy az öregek itt Érden csak őszibarackkal foglalkoztak. A cseresznye még jobb stádiumban van, legalábbis nálunk, hiszen a virágzás nem indult meg, így talán van rá esély, hogy jobban túléli, de százszázalékos termésre nem számítunk itt sem” – mondta a szakember.