22_03_29_erdmost_nincskep

Mit tegyünk, ha sérült madarat találunk?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mit tegyünk, ha sérült madarat találunk?

Mit tegyünk, ha sérült, repülésre képtelen madarat vagy fészekből kiesett fiókát találunk? Ebben a kérdésben a Vadmadárkórház nyújt segítséget.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A tavasz beköszöntével a természet is feléledt: a zöldellő növényzetet rovarok, bogarak, emlősök és madarak új családjai népesítik be. A gyönyörű és egyre sokasodó élővilág azonban mind-mind több veszélynek is ki van téve. A Vadmadárkórház éppen ezért Facebook-posztban nyújt segítséget mindazok számára, akik sérült, röpképtelen madarakat vagy fészekből kiesett fiókákat találnak.

Az első lépés minden esetben a madár befogása, amelynek kellő óvatossággal kell történnie, ezt követi az állat biztonságba helyezése, majd a mentőhelyre szállítása a következőképpen:

„A madár befogása kellő óvatossággal történjen, hogy a madárnak ne okozzunk sérülést, de ő se nekünk. Célszerű egy rongydarabot dobni a madárra, és azzal megfogni. A ragadozó madarakat, ha van kéznél, érdemes kesztyűben megfogni. A ragadozók tűéles karmaira, míg a hosszúnyakú madaraknál (gémfélék) a csőrükre kell vigyázni.

Miután biztonsággal elfogtuk a sérült állatot, tegyük őt zárható papírdobozba, és a megfelelő szellőzés biztosítása érdekében vágjunk kisebb nyílást a doboz tetejére. Bánjunk a madárral nyugodtan és csendesen. A dobozt biztonságosan zárjuk le, nehogy az autóban utazás közben kiszabaduljon a madár. A beteg, sérült madarat mielőbb gyógykezelni kell. A madárfiókák nem sokáig bírják a szomjazást, koplalást, ezért mihamarabb szállítsuk el a befogadóhelyre.” – írja a Vadmadárkórház, akik a sérült, beteg vadmadarakat a Sukorón, az Ivókút utca 14. szám alatt található Madármentő inkubátorban fogadják minden nap 8-20 óra között.

A madármentő inkubátor egyszerűen használható, hiszen az önkéntes madármentőknek csak fel kell nyitniuk a gép tetejét, majd a papírdobozával együtt behelyezni a megtalált madárkát.

Ezután ki kell tölteni az Átvételi elismervényt, és be kell kapcsolni az inkubátor hőmérsékletszabályzóját a jobb oldalon található kapcsolóval, amikor az villogni kezd, akkor a szerkezet már működésbe is lépett, és az állat biztonságban van. Az inkubátor auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikusan üzenetet küld A Dokinak, vagyis dr. Berkényi Tamásnak és az önkénteseknek. Így ők már tudják, hogy madár érkezett, akit el kell látniuk.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email