22_03_29_erdmost_nincskep

Milyen vény nélküli szereket szedjünk immunerősítésre?

22_03_29_erdmost_nincskep

Milyen vény nélküli szereket szedjünk immunerősítésre?

Sokakban felmerül a kérdés, mit tehetne még a Covid-19-megbetegedés megelőzése, illetve szervezete ellenálló képességének növelése érdekében. A megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás, de most a bőséges folyadékfogyasztás a vitaminok és ásványi anyagok szerepe is felértékelődik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a védőoltás és az óvintézkedések betartása mellett mit tehetne még a Covid-megelőzése, illetve szervezete ellenálló képességének növelése érdekében. Az egészséges életmód folytatása mellett milyen vény nélkül kapható vitaminoknak és ásványi anyagoknak lehet szerepük az immunrendszer erősítésében?

A Covid-19 megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás, emellett is fontos betartani a megfertőződés elkerülését szolgáló óvintézkedéseket. Mindezek mellett azonban nem feledkezhetünk meg immunrendszerünk támogatásáról sem, rendszeres mozgással és egészséges táplálkozással. A járvány során a bőséges folyadékfogyasztás mellett egyes vény nélkül kapható vitaminok és ásványi anyagok szerepe is felértékelődik.

Milyen készítményt válasszunk?

Több tanulmány és gyakorlati szakember egyöntetűen állítja, hogy az alábbiak szedése valóságosan feltuningolja az immunrendszert, ezáltal egészen biztosan enyhébb tüntekkel megúszható a koronavírus-fertőzés. Lássuk hát, mik is ezek! Nem meglepően főleg sejtvédő antioxidánsok. De mit is szedjünk pontosan? És mi az az antioxidáns? Az antioxidánsok különböző vitaminok, ásványi anyagok és növényi kivonatok, melyek megtalálhatóak az étrendünkben is, viszont a rohanó életmód miatt sokszor csak bekapott egy-két falat nem fedezi a kellő mennyiséget. Az antioxidánsok védik a sejteket az oxidatív stressztől, ezért gyulladáscsökkentő hatásúak, és növelik a sejtek élettartamát az egész szervezetben. Az alábbiakban felsorolt vitaminok és ásványi anyagok közül mindegyik hozzájárul a sejtek örökítőanyagának, a DNS-nek, valamint a fehérjéknek és lipideknek az oxidatív károsodásokkal szembeni védelméhez, vagyis ezek olyan vegyületek, amelyek képesek semlegesíteni a szervezetben található kémiailag instabil molekulákat, a szabad gyököket, amelyek reakcióba lépnek a környező szövetekkel és sejtekkel, és károsíthatják azokat.

Ajánlott tehát naponta 1000 mg C-vitamin, 3000 NE (Nemzetközi Egység) D-vitamin (de legalább 2000 NE) bevitele, ami mellé szelén- és cinktartalmú komplex készítményt ajánlok, A-, E- és B-vitaminokkal. A cink hormonszabályozó, sejtvédő, ezenkívül részt vesz az anyagcsere-folyamatokban, az enzimek aktiváló anyagaként tevékenykedik.

Külön megemlítendő a kvercetin (quercetin), melyről a legújabb kutatások pozitívan nyilatkoznak. A flavonoidok széles családjának egyik kiemelkedően értékes tagja, mely sok gyümölcsben és zöldségben is megtalálható. Ez egy flavonoid, vagyis növényi pigment, mely szintén erős antioxidáns hatással bír, továbbá ezenfelül hatásos lehet a rossz – vagyis az LDL – koleszterin káros hatásaival szemben is; illetve segíthet csökkenteni a szívinfarktus kockázatát is, sőt az allergiás reakciót is.

Bizonyított még a melatonin védő szerepe is, antioxidáns tulajdonságai mellett gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, képes megakadályozni a vírusos és bakteriális fertőzések által kiváltott akut tüdőkárosodást és az akut légzési distressz szindrómát. Végezetül kézfertőtlenítő mellé, vírusölő orr-szájnyálkahártya-fertőtlenítő gyógynövényes készítményt is javaslok, bodorrózsa, kasvirág, orvosi zsálya és barbadosi cseresznye kivonataival, mely bizonyítottan elpusztítja az új típusú koronavírus mellett az influenzavírust is, és spray formában elérhető.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email