22_03_29_erdmost_nincskep

Milák: „Érzem, hogy jön az olimpia, teljesíteni akarok”

22_03_29_erdmost_nincskep

Milák: „Érzem, hogy jön az olimpia, teljesíteni akarok”

Bár a koronavírus ledöntötte a lábáról és mint mondta, a 2020-as éve úgy ahogy van, kuka, de 2021-et már remekül kezdte és az országos bajnokságon elért hat aranyérmével, két országos csúcsával és 200 pillangón a világ valaha volt második legjobb idejével zárt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Budapesti Honvéd SE jelenlegi, az Érdi Úszó Sport Kft. korábbi úszóklasszisa, Milák Kristóf bizakodva tekinthet az olimpia előtti utolsó felkészülési ciklusra.

Tudom, hogy utálod a közhelyes kérdéseket, mégis muszáj egy ilyennel kezdenem. Azt mondtad, hogy a 2020-as éved egy az egyben kuka, a betegséggel, a motiválatlansággal. Az országos bajnokságon viszont úgy tűnt, maximálisan kilábaltál ebből az időszakból. Hogy vagy?

– Január óta, az ünnepi kimaradás óta sokkal jobban érzem magam és ez meglátszik az eredményeimen is. Azóta érzem azt, hogy normálisan tudok edzeni, nem leharcolva és nem kell hallgatnom ezt a hülye időszakot. Örülök, hogy újra normálisan készülhetek, már túl vagyok két edzőtáboron.

Ahhoz képest nagyon jól haladok, hogy a 2020-as év teljes egészében kuka volt.

Azt nyilatkoztad az országos bajnokságon az első két aranyérem (50 m gyors, 200 m pillangó) után, hogy nagyon motiváltnak érzed magad. Ez miben nyilvánul meg a mindennapokban, szeretsz edzésre járni hajnalok hajnalán?

– Szerencsére már nem kell hajnalban edzésre járnom, ami nagy előny. Őszintén nem tudom. Ugyanaz visz előre, mint eddig, semmi különbség nincs benne. Más a kondi, ami motiválóbb lehet nekem.

Érzem, hogy jön az olimpia, teljesíteni akarok, a hazai Eb is bennem van.

Az országos bajnokság segített? A hat arany- és egy ezüstérem, a két országos csúcs, na meg persze a délelőtt úszott 1:51,40-es idő 200 méter pillangón, ami a világ valaha volt második legjobb ideje, csak saját „Milákcsúcsodat” nem döntötted meg.

– Nem is rajtam segített, hanem a körülöttem lévő embereken, mert úgy érzem, megnyugodtak, hogy ezeket az időket úsztam. Csúnyán mondom, de most szerencsére mindenki békén hagy, aki eddig aggódott felőlem (nevet). Ők most tudhatják, hogy ugyanúgy megy tovább minden, mint ezelőtt. A cél az olimpia, szóval a lelkesedéssel nincs gond.

És magadat mennyire sikerült megnyugtatnod? Az országos bajnokságon szinte minden nyilatkozaddal kritizáltad a saját teljesítményedet. 400 gyorson egyenesen azt mondtad, hogy „ilyen gyenge 3:48-akkal semmire sem megyek egy olimpián vagy világbajnokságon.”

– Igen, mert sokadjára úszom 3:48-at és már untat. Érzem, hogy bennem van a 45-46 is és ki is volt számolva, mennyi kell ehhez. Ez nem egy űridő, meg lehet csinálni, de engem el kell vigyen valaki, mert én még nem vagyok ott, hogy egyedül leússzam akár 3:44-re.

De ehhez meg van a sebességed.

– Igen, megvan, illetve az állóképességem is, de ez csak egy a sok közül.

Mennyire gondolsz erre komolyan? Ugye azt mondtad, hogy olimpián vagy világbajnokságon nem érsz ezzel semmit. Ezek szerint a pillangószámok mellett ezekre is igyekszel fókuszálni és a jövőben több számban „dobbantani”?

– Eddig is próbáltam minél több dologra fókuszálni, mert a pillének is jót tesz, ha nem csak arra figyelek és eddig is jelen volt több úszásnem az életemben. Eleinte a hát volt, aztán pille-hát, most pedig pille-gyors. Mindig kell találni valamit, hogy jó legyen, mert az hasznos és szeretem magamat több számban úszatni, ettől érzem jól magam. De mindezt fel kell építeni, nem úgy van, hogy berobbanok az olimpián egy „ismeretlen” számon.

A 100 méter pillangó után azt mondtad, illett már megúszni egy ilyen időt 2017 után. Mennyire vártál erre a 0:50,47-re, ami országos csúcs? Selmeci Attila szerint dobogóesélyes vagy az olimpián. Te hogyan látod az esélyeket?

– A 2019-es vb-n is dobogóesélyes voltam, de nem úgy jött ki a lépés, szomorú is voltam, de most ez egy jó idő egy ilyen időszakban, viszont ez még nagyon-nagyon kevés Dresselhez (a világcsúcstartó amerikai Caeleb Dressel – a szerző.). Egy teljes másodperccel van előttem, ami nem kevés, szóval 100-on van még mit fejlődnöm.

Ez egy jó irány, amit elkezdtünk az elmúlt hónapokban. Úgy látszik, van értelme, haszna. Én is éreztem eddig, de most jött ki. Kicsit meg lett reformálva az edzés is, máshogy gondolkozom, szóval addig jó, amíg beválik. Én pedig szívesen csinálom.

Az ob-n egyébként segített, hogy te alapvetően a Duna Arénában edzel, azaz „hazai” pályán úszhattál?

– 90 százalékban ott edzem, szóval nekem ez ismerős pálya volt, annyira ismertem a vizet, a medencét és mindent. Épp ezért mondtam, hogy

„Ez az én medencém, nem hagyom, hogy bárki megverjen.”

Ez hétből hatszor össze is jött, de az az egy darab… 50 pillén mindenki nagyon bénán úszott, nem csak én…

Visszatérve a 200 méter pillangóra, az ott elért 1:51,40 egy délelőtti idő, ami hangsúlyos, hiszen az olimpián is délelőtt kell majd jobban úsznod. Azt mondtad, „csőmaxon” mentél, de ezt mondani egy dolog, meg megint más, hogy a tested is „felébredjen” és talán máshogy is kell hozzáállni. Lehet ezt külön fejleszteni edzésen?

– Bevallom, már a tavalyi kaposvári ob-n éreztem, hogy nekem ez menni fog. Éreztem, láttam, hogy mindenki más körülöttem már konkrétan padlót mos, olyan mélyen van, mert el van fáradva. Én azért tartottam magam és az időeredményeken is meglátszott, hogy jól bírtam. Mondjuk volt egy betegség is, de nem viselt meg annyira, mint a többieket, most meg kimagaslóan jobban bírtam ezt a részét, mint bárki más.

Selmeci Attila azt mondta, hogy olyan korba értél, amelyben genetikailag is erősödtél. Érzed ezt magadon? Ha igen, ez az úszásodban hogyan nyilvánul meg?

– Én annyira nem éreztem ezeket a változásokat, inkább a kondi hatását mondanám határozottan. Nem tudom, hol áll a genetikám 21 évesen, de nem ezt éreztem kimondottan.

Ezek szerint a kondinak tudható be, hogy az országos bajnokság utolsó napján is sikerült egy országos csúcsot úsznod?

– Az utolsó reggel már nagyon a vége volt, nagyon fájt, nem esett jól a 200 gyors. A 100 pille kicsit jobb volt érzésben, azután meg azt éreztem, tök jól vagyok, kiúsztam magamból a savat és most lehetne még egy ob-t tartani nekem. Hiába volt országos csúcs, az már a mentális része volt, mert össze tudtam kaparni magam egy fárasztó ob végén.

A tervek szerint májusban Budapesten Európa-bajnokság. Jelenlegi állás szerint az még nem a „biztonsági verseny” lesz, azaz nem csak a fő számaidban indulsz. Hogyan állsz ehhez a versenyhez, tudva azt is, hogy ez az olimpia előtti utolsó felkészülési ciklus kellős közepére esik?

– Nem leszek rápihenve, legalábbis nem annyira, mint az országos bajnokságra vagy az olimpiára. Egy kicsit visszaveszünk, lesz egy kis könnyítés, hogy versenyzős formába kerüljek és valamit tudjak teljesíteni. Egy hét kőkemény versenyzés lesz nemzetközi szinten, ami jóval fárasztóbb, mert középdöntők is vannak.

Én versenyezni megyek oda, nem az érem vagy az idő motivál, hanem hogy azokkal a versenyzőkkel tudjak úszni, akik előttem vannak és fel tudjam mérni, hol tartok.

Az olimpián milyen számokban láthatunk? Többször mondtátok, hogy az „biztonsági verseny” lesz, azaz csak a fő számokban állsz rajtkőre. Tudod már, miben indulsz?

– Még nem tudom, még nem kellett leadni. Annyit mondok, hogy abban a számban indulok, ami biztos és éremesélyes.

Milák Kristóf edzőjével, Selmeci Attilával készült riportunkat ide kattintva olvashatja el!

Milák Kristóf eredményei a felnőtt úszó országos bajnokságon a Duna Arénában
50 m gyors:
1., 0:22,19
200 m pillangó: 1., 1:51,40 – a világ 2. legjobb ideje
400 m gyors: 1., 3:48,92
50 m pillangó: 2.,0:23,50
100 m gyors: 1., 0:48,00 – országos csúcs!
200 m gyors: 1., 1:46,15
100 m pillangó: 1., 0:50,47 – országos csúcs!

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email