Mikor lesz szúnyoggyérítés?

Hétfőn elmaradt a Katasztrófavédelem szúnyogirtása Érden. Hogy mikor pótolják, azt egyelőre nem tudni, mivel a szúnyogmennyiséget az esőzés és a Dunán levonuló árhullám határozza majd meg. Ami biztos, hogy kiterjedt kémiai védekezés várható, de csak az árhullám levonulása után.

Hétfő este irtották volna a szúnyogokat Érden, de a Katasztrófavédelem elhalasztotta a beavatkozást, nemcsak városunkban, hanem több más helyszínen is, július 19-25. között. A halasztás oka, hogy a Dunán most levonuló árhullám jelentősen befolyásolja (negatív irányba) a szúnyogok mennyiségét.

Mint a Katasztrófavédelem oldalán olvasható, az idei évben erősebb szúnyoginvázióval indult a június, amit az akkor már másfél hónapja végzett biológiai lárvagyérítés és a kifejlett szúnyogok elleni védekezés sikeresen csökkentett. Júliusra az ország legtöbb részén lecsökkent a szúnyogok egyedszáma.

A következő hetekben a szúnyogmennyiséget az esőzés és a Dunán levonuló árhullám határozza majd meg. A szúnyogok tömeges elszaporodásához elegendő, ha a gátakon belül néhány centiméteres víztestek alakulnak ki. Ezeken a területeken rengeteg szúnyogtojás van, amelyből a víz hatására hét-tíz nap alatt kifejlődnek a vérszívók. A katasztrófavédelem által megbízott szakértők folyamatosan monitorozzák a Duna-mentén a vérszívók jelenlétét, a lárvák ellen biológiai, majd a kifejlett szúnyogok ellen kiterjedt kémiai védekezések várhatóak, de ezt csak az árhullám levonulását követően lehet elkezdeni. (Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a mostani árhullám biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken.)

A következő napokban kizárólag az előző napokban elmaradt kezeléseket pótolják Sopron környékén, valamint Csongrád-Csanád megye néhány településén.

Esős időt követően nemcsak a tavak és folyók mentén fejlődnek szúnyoglárvák, hanem szinte bármilyen vízben. Emiatt is fontos, hogy a ház körüli tenyészőhelyeket megszüntessük, hiszen ezeket a központi szúnyoggyérítés csak részben éri el. Célszerű azokat a kerti tárgyakat, amelyekben megáll az esővíz kiüríteni, vagy lefedni. A ház körüli vízelvezető árkokat is érdemes rendben tartani, hiszen egy karbantartott árok csökkenti egy villámárvíz kialakulásának esélyét, és ha nem áll benne a víz, akkor szúnyogok sem fejlődnek benne.