22_03_29_erdmost_nincskep

Már üzemelnek a légszennyezettség-mérők

22_03_29_erdmost_nincskep

Már üzemelnek a légszennyezettség-mérők

Az elmúlt időszakban felszerelték Érd első levegőszennyezettség-mérő berendezéseit, melynek köszönhetően az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület (ÉrdKöve) honlapjáról megtudhatjuk, a város bizonyos pontjain milyen a levegő minősége.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ÉrdKöve pályázaton elnyert támogatásából Érd hat pontjára telepítettek légszennyezettség-mérőket, hogy kiderüljön, az adott városrészben milyen a levegő minősége.

Mint Tetlák Örs alpolgármester ismertette, az elmúlt hetekben az önkormányzati intézményeken telepítették és beüzemelték az eszközöket. Hozzátette, a légszennyezettség-mérőket a Tállya utcai, az ófalusi, a Hegesztő utcai, az Erdőszéle és a tusculanumi óvodákban, illetve a városközpontban az ÉrdMédiacentrum épületénél (Kálvin tér) telepítették.

„Kettős volt a cél: egyrészt a gyermekek egészségénél nem létezhet fontosabb, másrészt igyekeztünk a legtöbb városrészbe telepíteni egy-egy eszközt. A megfontolás az volt, hogy minél nagyobb lefedettséget érjünk el”

– fogalmazott Tetlák Örs, megemlítve, az adatokból tökéletesen látszik, mikor égetnek olyan anyagot, amit nem lenne szabad. Ilyenkor kiugróan magas határértékeket is jelezhet az eszköz, de ezek csak rövid időre jelennek meg.

Az alpolgármester tudatta azt is, terveik szerint a közeljövőben bővítenék a légszennyezettség-mérők körét és egyre több intézményen telepítenék azokat.

„Ugyan ezek pontos méréseket végeznek, de nem hitelesített eszközök. Ahhoz, hogy Érdnek egyszer cselekvési terve készülhessen, azaz szmogriadó, ahhoz hitelesített mérőeszközökre lenne szükségünk. A most felszerelésre került pár tízezer forintos eszközökhöz képest soktízmilliós kiadást jelentenének” – magyarázta Tetlák Örs, kitérve rá, folyamatosan keresik a lehetőségét, hogy milyen formában tudnának beszerezni hitelesített eszközöket.

Az ÉrdKöve honlapján részletesen ismerteti a levegőminőség-mérő készülékek funkcióit.

Mint írják, az eszközök a levegőben lévő aeroszol részecskék mennyiségét mérik, azaz ismertebb nevén a szálló port. Külön nézik a 10 mikrométernél kisebb és a 2,5 mikrométernél kisebb részecskéket. Előbbi jellemzője, hogy akadálytalanul tud lejutni a tüdő mélyebb részére, míg utóbbi a tüdő szövetébe is bejuthat.

Az egyesület 10 mikrométeres értékre az 50 mikrométer/köbméter feletti értéket veszik határértéken túlinak, de a szabályozás szerint naptári évre nézett átlagban 40 mikrométer/köbméter, napi átlagban pedig 50 mikrométer/köbméter alatt kell lennie, de legfeljebb 35 naptári napon lépheti túl az 50 mikrométeres szintet.

A légszennyezettség-mérők adatait ide kattintva érheti el!

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email