22_03_29_erdmost_nincskep

Lincshangulatba kerültek a kommentelők

22_03_29_erdmost_nincskep

Lincshangulatba kerültek a kommentelők

A Facebook és a Budaörs Infó beszámolói alapján az ÉrdMost is megírta, hogy illegális állatszaporító telepet számoltak fel civil aktivisták Budaörs belvárosában január 20-án. A budaörsi önkormányzat szerint azonban nem ez és nem így történt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az említett híradások szerint a budaörsi Kossuth Lajos utcában élők több mint tíz éve kérnek segítséget az önkormányzattól és más hatóságoktól amiatt, hogy az egyik lakó kis területen, építési törmelék között tart számos kutyát. A Szurkolók az állatkínzás ellen Facebook-csoport tagjai egy elkeseredett szomszéd hívására indultak el a helyszínre január 20-án, ahol beszámolójuk alapján mudi kutyákat szaporít az említett ingatlantulajdonos, amely miatt folyamatos a bűz, elszaporodtak a patkányok, és élhetetlené vált a környék. A kérdéses ingatlan tulajdonosa beengedte őket, és aláírta a papírokat, amivel hozzájárult kutyái elszállításához, valamint két tetemet is átadott az önkéntes állatvédőknek, akik kihívták a rendőrséget, végül pedig hat felnőtt ebbel és két kölyökkutyával távoztak.

Az elmúlt években többször is sor került hatósági intézkedésre az említett helyszínen, de az önkormányzat kabinetfőnöke, Vágó Csaba szerint egyáltalán nem állattartási probléma miatt.

A hatósági állatorvos ugyanis megállapította, bár a kutyákat tényleg rossz körülmények között tartották, nem voltak veszélyben. A valódi gond, hogy a ház mentálisan zavart lakója mindent felhalmoz az udvarán, és ezzel megkeseríti a szomszédok életét. A bejelentések kezelésére azonban jóformán egyetlen lehetősége van a jegyzőnek, a birtokvédelem, amely gyenge eszköz, „alig-alig vezet valahová.”

A kérdéses ügyben az önkormányzat többször kért segítséget a tisztiorvosi szolgálattól, amely nem akart állást foglalni, vagyis nem nyújtott szakhatósági támogatást szigorúbb intézkedéshez. Felmerült a korlátozó gondnokság kezdeményezése is, de az önkormányzatnak ehhez nincs megfelelő szerve, sem hatékony jogvédelmi eszköze. Az egyetlen, amit tehetett, hogy többször kitakarította az udvart a város költségén. Az akciók során a jogtalan állatszaporítással vádolt tulajdonos ugyanolyan együttműködő volt, mint a szurkoló állatvédők érkezésekor.

A Facebookon ennek ellenére szinte lincshangulatba kerültek a kommentelők. „Kár, hogy az utcán fagyoskodó hajléktalanok korántsem váltanak ki ekkora indulatokat” – jegyezte meg az önkormányzati szakember. Hozzátette, tudomása szerint a kutyák közül egyet helyben örökbe fogadtak, a többit pedig a város által fenntartott állatmenhelyre szállították az állatvédők, akiket egyébként további egyeztetésre hívott az ügyben.

A budaörsi úgy kapcsán utánajártunk, mi a helyzet Érden.  Az állatvédelmi hatósági eljárások lefolytatására a Járási Hivatal és a települési jegyző is rendelkezik hatáskörrel – mondta el dr. Barabás Emőke, az érdi Lakosságszolgálati Iroda hatósági csoportvezetője.

A Polgármesteri Hivatalhoz számos bejelentés érkezik nem megfelelő állattartás miatt. A bejelentésre a hatósági szakemberek ellenőrzést tartanak az érintett ingatlanon. Megvizsgálják az állattartás körülményeit. Jogszabály írja elő, hogy a kutyákat nem lehet tartósan kikötve tartani, a kennel méretét pedig az állat súlya határozza meg. A hatóság vizsgálja, hogy az állat milyen állapotban van, étellel, itallal ellátott-e, tiszta-e a környezete.

Amennyiben hiányosságokat állapít meg, eljárás indul az állattartó ellen. Ennek keretében először kötelezik a hiányosságok határidőn belüli pótlására. Ha ennek nem tesz eleget, állatvédelmi bírság kiszabására kerül sor, amelynek kedvtelésből tartott állat esetében 75 ezer forint az alapösszege.

Dr. Barabás Emőke kiemelte, hogy ha a hatósági ellenőrzés során úgy látják, hogy az állat élete veszélyben forog, ideiglenes intézkedés keretében elkobozzák a tartójától. Ha pedig ő ebben nem együttműködő, ügyészi jóváhagyással lehetőségük van belépni az ingatlan területére és az állatot kiemelni. Érden szerencsére nem jellemző az állatszaporítás. Az állattenyésztés engedélyhez kötött, amit – a jogszabályban foglalt feltételek mellett – a Járási Hivatal ad ki.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email