22_03_29_erdmost_nincskep

Kevesebb kutya van az utcán

22_03_29_erdmost_nincskep

Kevesebb kutya van az utcán

A vírusveszély miatti szigorítások dacára sem szünetelt az örökbefogadás, és valamelyest csökkent a menhelyre került kutyák száma – azaz jó évet zárt a Sirius. Az alapítvány elnyerte a menhely és a gyepmesteri telep további üzemeltetési jogát.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az önkormányzat által kiírt közbeszerzésre csak a Sirius nyújtott be pályázatot, és miután az eljárás érvényes volt, 2021-ben is az alapítvány üzemeltetheti a telepet és a menhelyet – tudtuk meg Böjtös Andrea elnöktől, akit arra kértünk, értékelje a 2020-as évet.

Ez az ő számukra sem volt könnyű esztendő, hiszen tavasszal és ősszel is be kellett zárniuk a menhelyet a látogatók előtt, akik csak a kapun kívül, egy sor biztonsági előírás betartása mellett, előre lefoglalt időpontban találkozhattak az előzetesen kiválasztott ebbel. Ennek ellenére az örökbefogadások aránya még jobb is volt, mint tavaly.

A menhelyre került állatok száma, ha nagyon lassan is, de csökkent az elmúlt években, így 2020-ban is. „Talán a mi felvilágosító tevékenységünknek is köszönhetően kevesebb kutya van az utcán, az ivartalanítási akciókkal pedig megelőzzük a nem kívánt szaporulatot. Az önkormányzat civil szervezeteknek kiírt pályázatán 350 ezer forintot nyertünk, amiből decemberben ivartalanítási akciót hirdettünk. Az önkénteseink által szervezett késő őszi jótékonysági futáson befolyt támogatásból, amit a kenneltetők rendbehozatalára szántunk, maradt 250 ezer forint, ezt hozzátettük az önkormányzati forráshoz. Az első hónapban mintegy ötven állat, zömében macska esett át a műtéten. Ennél persze többen jelentkeztek, de van, aki még nem vitte el a szerződött állatorvoshoz a kutyáját, macskáját, csak a regisztráción van túl. Az ivartalanítást egyébként március végéig kell elvégeztetniük a gazdáknak. Még lehet jelentkezni, amíg a keret ki nem merül” – tette hozzá az alapítvány elnöke. (Az akcióról a siriusalapitvany.hu oldalon kaphatnak bővebb információt az érdeklődők.)

2020-ban egyébként korábban is volt hasonló program, a Civil Licit jóvoltából, annak keretében 71 cicát, illetve kutyát ivartalanítottak jelentős kedvezménnyel a Sirius segítségével a szerződött érdi állatorvosok.

Bár a tavalyi év az alapítványnak sem volt könnyű, történtek pozitívumok is: megtapasztalták az emberek segítőkészségét a vírushelyzet alatt. A nehéz időkben sokan adományoztak eledelt, illetve pénzt. „A látogatók jóérzéssel hagyták el a telepet, elismerték a munkánkat, és elégedettek voltak a körülményekkel. Ez nyilvánulhatott meg az adományokban is.” Andrea azt is hangsúlyozta: a visszajelzések alapján senki nem vitt tőlük „unaloműzőnek” kutyát a karantén alatt, sőt, a szakember inkább nyereségként értékelte, hogy az otthonlét hetei alatt könnyebben be lehetett szoktatni az örökbefogadott állatokat.

Ami a 2021-es évet illeti, folytatják tovább a munkát. A már említett kenneltetők felújítását befejezik, ahogy az idő engedi, és újrafestik a karanténkenneleket. Vannak egyéb renoválnivalók is, amelyeket önkénteseik segítségével végeznek majd el. Hamarosan megkezdődik a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával kapcsolatos kampány, ami kiemelten fontos időszak a Sirius életében, ugyanis bevételük jelentős része ebből származik.

„Tavaly igen kiemelkedő összeg, nyolcmillió forint érkezett hozzánk az egy százalék felajánlásaiból. Ez azért nagy öröm, mert az állatorvosi költségeket teljes egészében ebből a forrásból fedezzük, ahogy az állatok élelmezésére is fordítunk belőle. Havonta 10-15, de gyakran 30 kutya is bekerül hozzánk, gondoskodnunk kell nemcsak a védőoltásaikról és az ivartalanításukról, hanem a beteg állatok ellátásáról is. Nemrég egy kiskutya kezelésére 80 ezer forintot költöttünk. Az szja egy százalék felajánlásból fizetjük az egyik munkatársunkat is, tehát kiemelten fontos számunkra ez a bevétel” – hangsúlyozta a Sirius elnöke, hozzátéve, kisebb akciókat, mint például az idősebb kutyák szívféreg-tesztelése, szintén ebből finanszíroznak.

És végezetül említsünk meg egy negatívumot is: még mindig gond van a kutyák chipeltetésével. Ha van is az állatban chip, gyakran még a régi tulajdonos neve, címe szerepel a nyilvántartásban, így aztán nehézkes hazairányítani az állatot. Nem véletlen, hogy a menhelyre általában azok a kutyák kerülnek be, amelyekben nincsen elektronikus azonosító.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email