Kérdések és válaszok a zöldjáratról

A Bundáskenyér vendége volt szerdán Csókai Viktor, az ÉTH ügyvezetője, aki a zöldhulladék elszállításával kapcsolatos kérdésekre válaszolt, és elmondta azt is, miért vezették be az emblémás zsákok használatát.

Mint az már megírtuk, az ÉTH augusztus 1-jétől csak emblémás zöld zsákban szállítja el a nyesedéket. Tizenöt zsákot az ügyfélszolgálaton (Diósdi út 29.) nyitvatartási időben térítésmentesen vehetnek át a lakosok.

Csókai Viktor többek közt az alábbiakat mondta el a zöldhulladék-gyűjtést érintő változásokról:

- A fekete, kék, átlátszó, sárga stb. zsákokat ezen a hétvégénmár nem viszik el

- Az átállás bizonyára nem lesz egyszerű, valószínűleg egy-két hónapba is beletelik, amíg a lakosság megszokja az új rendszert.

- Csak azok kaphatnak zöld zsákot, akik előfizetnek a szemétszállításra. A regisztrált előfizetők harmada, mintegy hétezer lakos átvette már a zsákokat. 

- Egy fél évre tizenöt zsákot kapnak az előfizetők. Ebből évente ötöt-ötöt az önkormányzat biztosít (az ÉTH-n keresztül), tízet-tízet az ÉTH.

- A szállítási napokon ezentúl nemcsak három, hanem korlátlan számú (ÉTH-s) zsákot kihelyezhetünk.

- Ha az évi harminc zsák elfogy, az ÉTH ügyfélszolgálatán és a cég partnereinél 422 forintos darabáron vásárolhatnak emblémás zsákot a lakosok.

- A zsákba továbbra is csak levelet, lombhulladékot lehet tenni.(Emellett három köteg gallyat is elvisznek). A vágott tuját, fenyőt nem viszik el.

- Aki nem használja el hat hónap alatt a tizenöt zsákot, az a következő félévben is felhasználhatja .

- A zöldhulladékot továbbra is a megjelölt napokon szállítják el.

- Az ÉTH honlapján és közösségi oldalán minden friss információt megtalálnak az érdeklődők.