22_03_29_erdmost_nincskep

Júniusra elkészül a LevenDuna

22_03_29_erdmost_nincskep

Júniusra elkészül a LevenDuna

Már úgy tűnik, az időjárás és a pandémiás helyzet is engedi, hogy hamarosan felfessék az Esztergályos utcától, a Levendulástól induló és egészen ófaluig, a Duna-partig tartó túraösvény, a LevenDuna nyomvonalát.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„A Természetjáró Szövetséggel együttműködve sikerült a végleges időpontot megtalálni. Két oka volt annak, hogy erre korábban nem került sor: egyrészt az időjárás, másrészt a pandémia. Szerettük volna, ha a város diákságának legalább egy része részt tud venni a felfestésben és mostanra lettek olyanok a körülmények, hogy a Vörösmarty Mihály Gimnázium tanulói részt tudnak venni a túraútvonal felfestésében”

– kezdett bele Tetlák Örs, Érd alpolgármestere, aki elmondta, a VMG 30 diákjának segítségével május 29-én kezdik a festést és várhatóan 4 hétvégét fog felölelni.

Az Érd „legtetejétől legaljáig” tartó mintegy 15 kilométeres szakaszon egyrészt lesz egy sárga jelzés, ami a helyi jelentőségű természetvédelmi területet jelöl, másrészt ezt kiegészíti egy lila hullám, utalva a levendula színére és a Duna hullámaira.

Mint Palkó Zsolt, az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület elnöke elmondta, körülbelül 100 méterenként változatos formában, azaz fákra, kövekre, sziklákra kerülnek fel a jelzések.

„Azért tart ilyen hosszú ideig a felfestés, mert a fákat és a különböző anyagokat elő kell készíteni. Egy vastag kérgű fánál a kérget vékonyítani kell, a vékonyabb kérgű fáknál is smirglivel le kell ápolni, utána fel kell vinni egy alapozót, tehát ez nem egy egyik napról a másikra elkészülő művelet, főképp közel 20 kilométeren keresztül”

– magyarázza Palkó Zsolt.

„A gyakorló természetjárók szeretik számonkérni, hogy az elágazások jól legyenek feltüntetve” – tette hozzá az ÉrdKöVE elnöke, megjegyezve, azon dolgoznak, hogy a felfestések a lehető leginformatívabbak legyenek.

A LevenDuna útvonal különlegessége, hogy szinte végig zöld területen halad a városon keresztül. Tetlák Örs ezzel kapcsolatban megjegyezte, van olyan szakasz, amely a városi utcákat használja, de ez az ösvény kisebb része.

„Eltéveszteni nagyon nehéz lesz. Pont azért lesz minden egyes elágazásnál jól látható helyre festve a jelzés, hogy a gyakorlatlanabb túrázók is kényelmesen végigjárhassák”

– fogalmazott Érd alpolgármestere.

„Nagyívű projekt, amit megálmodtunk az útvonal teljes szakaszára. A végső elképzelés az, hogy sétatávolságra legyenek olyan parkok, megállók, ahol érdemes egy-egy órát, vagy hosszabb időt eltölteni”

– fejtette ki Tetlák Örs.

„A Dunánál lenne az utolsó jelzése, de a terv az, hogy innen a Sánc-hegy felé, a kilátópontra is fel lehessen majd sétálni” – jegyezte meg.

„Ezen kívül gondolkodtunk azon is, hogy bizonyos szakaszokon lehetséges biciklis jelzés is, de ez egy következő lépés lesz, mert a biciklis turizmust nem szerencsés keverni a gyalogos turizmussal” – mondta a későbbi tervek kapcsán Palkó Zsolt.

Beszámolt arról is, hogy a LevenDuna két végpontján, azaz az Esztergályos utcánál és a Duna-parton két nagy térképes táblát is kihelyeznek, melyek részletesen bemutatják az útvonalat, emellett a táblákon található QR-kód segítségével okostelefonunkra is letölthetjük.

Az ÉrdKöVE elnöke megemlítette, az egyesület 3 természetvédelmi táblát is kihelyez az ösvény levendulásnál lévő szakaszánál, amelyek széleskörű tájékoztatást adnak a terület élővilágáról.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email