22_03_29_erdmost_nincskep

Ingázással együtt is megéri lakást venni az agglomerációban

22_03_29_erdmost_nincskep

Ingázással együtt is megéri lakást venni az agglomerációban

A fővárosi agglomeráció olcsóbb településein az autós ingázás költségeinek figyelembevételével együtt is jobban megéri lakást venni, mint Budapest frekventált kerületeiben - derül ki az OTP Ingatlanpont szakértőinek közleményéből. Érden 3-4 évig élvezhetik a költségelőnyt az autóval ingázók.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Budapest legdrágább belvárosában, az V. kerületben átlagosan 985 ezer forint négyzetméterárral lehet számolni a 2019-es adatok szerint. Ezzel szemben az agglomerációs városok közül Biatorbágyon legmagasabb a négyzetméterár, ami 556 ezer forint. Az agglomerációba költözőknek a fővárosba történő közlekedés pluszköltségeivel is számolniuk kell – olvasható az OTP Ingatlanpont szakértőinek MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szakértők összevetették egy 50 négyzetméteres XIII. kerületi lakás és egy 80 négyzetméteres zsámbéki ingatlan paramétereit. A kisebb budapesti lakás átlagára az előző évi adatok alapján négyzetméterre lebontva 692 ezer forint volt, míg a csak busszal megközelíthető Zsámbékon található 80 négyzetméteres ház átlagára 350 ezer forint négyzetméterenként. A szakértők számításai szerint a zsámbéki ház ára az autós ingázással megnövelt költséggel együtt nyolc év alatt érné el a XIII. kerületi lakások átlagárát. Megjegyzik, az olcsóbb agglomerációs települések közé tartozik Szigetszentmiklós is, ahol egy ingatlan ára az ingázási költségekkel együtt 7 év alatt érné el egy XIII. kerületi lakás árát. Az ennél drágább Érd, Vác vagy Gödöllő esetében már csak 3-4 évig élvezhetnének költségelőnyt az autós ingázók.

A közlemény kitér arra is, hogy az ingázók számára alternatívát jelenthetnek a kötöttpályás közlekedési lehetőségek: a HÉV vagy a vasút. A jelenlegi költségszinten számolva a szigetszentmiklósi lakhatás a lakástól egy XIII. kerületi munkahelyig tömegközlekedéssel ingázva 42 évig lehet olcsóbb annál, mintha egy munkahelyhez közeli lakást vásároltak volna és csupán BKK-bérlettel utaznának.

Az elemzésben arra is rámutattak, hogy a kertes házak iránt folyamatosan nő a kereslet, és a magas budapesti ingatlanárak miatt vélhetően továbbra is vonzó célpont marad az agglomeráció, ahol elképzelhető egy ideig a fővárosit is meghaladó ütemű drágulás.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email