Így segítik az ételallergiás gyerekeket az óvódában

Dr. Csáki Csilla gyermekallergológust és Inczéné Papp Mártát, az Érdi Szivárvány Óvoda munkatársát kérdeztük arról, hogyan segítik az ételallergiás gyerekek mindennapjait az óvodai évek alatt.

Dr. Csáki Csillától megtudtuk, amikor egy kisgyermek esetében ételallergiáról beszélünk, elsősorban tejre, tojásfehérjére, olajos magvakra, halra és szójára kell gondolni, többnyire ugyanis ezek váltanak ki allergiás reakciót. A legsúlyosabb ételallergiák már csecsemőkorban kialakulnak, de jellemzően a gyermek első néhány életévben jelentkeznek a tünetek, melyek igen sokfélék lehetnek. Csecsemőknél véres széklet, bőrkiütés, ekcéma, hányás a leggyakoribb, nagyobb gyermek esetén az étel elfogyasztását követően gyorsan, akár perceken belül megjelenő száj körüli kiütés, az ajkak, a szemhéj feldagadása, rosszullét, hányás, hasmenés az, ami intő jel lehet. Bár az ételallergia nem ritka, de a szakember szerint tíz százalék alatt van az ételallergiával küzdő gyermekek aránya. Hozzátette, az ételallergiát jó eséllyel kinövik a gyerekek, tej- és tojásallergia esetében ez az arány akár a kilencven százalékot is elérheti.

A szakember arról is beszámolt, hogy a tudomány területén komoly változások vannak. Sok esetben már nem az allergiás tüneteket kiváltó élelmiszer kerülése a megoldás, hanem pont az ellenkezője:

„Meg kell próbálni olyan kis adagokban bejuttatni a szervezetbe, ami még nem okoz tünetet.” 

A tejjel és a tojással az a tapasztalat, hogy ha hőkezelt formában kapja a gyermek, sokkal kevésbé allergizál, sőt elősegíti az allergia kinövését.

„Csak azoknak indokolt a nagyon szigorú, teljes diéta, akiknél súlyos, azonnali tünetet vált ki az adott élelmiszer.”

Az allergizáló ételek kerülése otthon könnyen megoldható, de mi lesz a gyerekkel, ha közösségbe kerül? Inczéné Papp Márta, az Érdi Szivárvány Óvoda nevelőtestülete nevében arról számolt be, hogy a szülőknek már az óvodai beiratkozás alkalmával módjukban áll írásban jelezni, ha a gyermek bármilyen egészségügyi problémával, akár ételallergiával küzd.

„Amennyiben orvosi szakvéleménnyel is rendelkeznek az allergiáról, akkor a gyermek számára diétás étkezést biztosít az ételbeszállító. Minden gyermeknek külön, névre szólóan, a neki megfelelő allergia szerint.”

De a szülők is vihetnek be gyermekük számára megfelelő kekszeket, müzli szeletet. Ezeket a gyerekek el tudják fogyasztani, amikor társaik olyan ételt esznek, amit nekik az allergia miatt nem lehet.

„A csoportokban dolgozó felnőttek tudják jól, hogy melyik kisgyereknek van ételallergiája, és fokozottan figyelünk, hogy a megfelelő ételt, italt, gyümölcsöt, kapják.”

Hagyomány, hogy a gyerekek születésnapját megünnepelik a csoportokban. Ilyen esetekben az allergiás gyermekeknek gondoskodnak olyan édességről, amit ők is meg tudnak enni.

forrás: Szabó Réka Nikoletta/Érdi Újság, a kép illusztráció