22_03_29_erdmost_nincskep

Idén később érkezik a hazai dinnye

22_03_29_erdmost_nincskep

Idén később érkezik a hazai dinnye

Nincs annál nyáribb élmény, mint amikor beleharapunk egy jól lehűtött, ízletes dinnyébe. Ezt már most is megtehetjük, noha a jelenleg kapható dinnyék még importból származnak. Dr. Mártonffy Bélával, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályának elnökével beszélgettünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A szakember elmondta, bár az év bármely időszakában lehet dinnyét kapni, az igazi dinnyeszezon nyár elején, az import dinnyével indul, ami olyan mediterrán területekről származik, ahol korábban érik ez a közkedvelt gyümölcs. Természetesen az importból származó dinnye is fogyasztható, de hogy mennyire ízletes, az főleg attól függ, honnan érkezett és milyen régen szedték le.

„A kereskedelem inspirálja a termelőket a déli féltekén arra, hogy minél hamarabb szedjék le a dinnyéket, de amikor szépen megérnek, azok is édesek. Ugyanakkor a sav-cukor arányuk más, mint a hazaiaké, nem olyan aromásak, egysíkúbb az ízük.”

Mártonffy Béla azt is hozzátette, más import gyümölcsöknél is tapasztalhatjuk, hogy nagyon gyakran kemények, jellegtelen ízűek.

A magyar dinnye általában július elején érkezik, de az áprilisi-májusi hidegek miatt most két hetet valószínűleg késik, idén várhatóan július közepén jelenik meg a piacon nagyobb mennyiségben. A dinnye származási helyéről könnyedén tájékozódhatunk, hiszen azt a kereskedőknek fel kell tüntetniük, de a szakember szerint látható is a különbség: sokkal hamvasabb és élénkebb színű a hazai, nem olyan fakó, mint az import termékeké.

„Egyébként júliustól valószínűleg el is tűnik az import dinnye, hiszen olyan nagy különbség lesz a hazai és az import dinnye íze, állaga és élvezeti értéke között, hogy az importot nem is fogják megvenni.”

A lékelést már régóta nem engedélyezik, de akkor hogyan válasszuk ki a megfelelő görögdinnyét? Vágassuk félbe a gyümölcsöt, így szemrevételezéssel tudunk dönteni, hiszen a jó dinnye hamvas színű. A szakember szerint alkalmazhatjuk a kopogtatásos módszert is: ilyenkor https://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgpa, dobszerű hangot kell hallanunk. A félbevágott dinnyét hűtőszekrényben érdemes tárolni.

És hogy miért érdemes dinnyét fogyasztani? A szakértőnk szerint főként különleges egészségügyi hatásai miatt.  Származási helyén, a Szomáliai-fennsíkon, ahol nem volt víz, a dinnye az életben maradást jelentette, hiszen 98 százaléka víz, ami nyáron, nagy melegben rendkívül fontos. A cukrok és vitaminok különleges arányban szerepelnek benne, és a sejtjeink, szöveteink rugalmasságának és feszességének fenntartásában is komoly szerepe van. Ezen kívül citrolin nevű anyagot is tartalmaz a dinnye, ami igen jó hatással van a férfierő fenntartására, a hormonháztartásra, ezért természetes Viagrának is nevezik. A dinnye bizonyos hatóanyagait az urológusok is gyakran javasolják gyógyszer formájában.

A fogyasztók asztalára már a ropogós, íncsiklandó dinnye kerül, de sok munkával jár mire egy magból gyümölcs lesz. A dinnyetermelés különleges tudást igényel, amit dinnyekertészek végeznek. Régebben magról vetett palántákat neveltek, ma már szinte az egész világon oltott dinnyéket termesztenek, amiket aztán kipalántáznak. Amikor az indák elkezdenek futni, akkor kacsolni kell, meg kell védeni a dinnyét, sőt, annak is nagy a jelentősége, hogy milyen minőségben szedik le. Fontos, hogy ne sérüljön a gyümölcs, és a kertészeknek arra is figyelniük kell, hogy ne érje túl erős napsütés, mert a napégés kárt okoz benne.

Magyarországon évente körülbelül 200 ezer tonna dinnyét termesztenek, ezeknek a 60 százalékát itthon fogyasztjuk, 40 százalékát pedig exportáljál. Öt nagy dinnyetermő terület van Magyarországon: a legkorábban a legdélibb területeken érik, Baranya és Békés megyében, utána a Tolna megyei és a Heves megyei körzet következik, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg megye zárja a sort.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email