22_03_29_erdmost_nincskep

Foci: magasabb szinten az érdi utánpótlás

22_03_29_erdmost_nincskep

Foci: magasabb szinten az érdi utánpótlás

Az elmúlt évek eredményes munkájának köszönhetően az Érdi VSE a nyártól megreformált képzési rendszer újabb szintjén dolgozik tovább, hiszen a klubot körzetközpontnak terjesztette fel a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ).

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nyáron indul a tehetségek országos képzési rendszere, ezért az MLSZ egész országot lefedő, megyei és régiós utánpótlásképző-centrumok hálózatán keresztül egészen a kiemelt akadémiákig áramoltatja felfelé a legtehetségesebb labdarúgópalántákat.

Az új hálózatban a legkisebb, grassroots, amatőr sportszervezetek felett helyezkedik el a 94 C-szintű körzetközpont, melyek felett áll 27 B-szintű tehetségközpont, majd a piramis csúcsán a kiemelt akadémiák.

Az így kialakult átlátható és számon kérhető országos képzési rendszertől azt várja az MLSZ, hogy az arra hivatott gyermekek, játékosok az ország bármely területéről megtalálhassák útjukat az óvodától az iskolán át, akár a legkisebb sportegyesületből indulva az akadémiai szintig.

Az MLSZ azonban nem hasraütésszerűen választotta ki a körzetközpontokat, hiszen az egyesületi besorolást heteken, hónapokon át tartó audit előzte meg – melyet a belga Double Pass munkatársai és a Bozsik Egyesületi Program Sportigazgatósága készített el –, mely teljes mértékben átvilágította az egyesületeket.

Mint Ebedli Zoltán, az Érdi VSE a klub honlapján elmondta, a szövetség megbízottja többször felmérte az egyesületnél folyó szakmai munkát, így például azt, hány edző milyen edzésterv alapján dolgozik, a klub hány játékossal és csapattal rendelkezik, de vizsgálták az etikai kódexet, a klubfilozófiát és az infrastrukturális helyzetet is.

Mint az utánpótlásvezető kifejtette, az új rendszer lényege, hogy az amatőr sportszervezetektől a körzetközpontok felé kell irányítani az ügyesebb labdarúgókat, akiket – többek között – az Érdi VSE-nél már úgy kell felkészíteni, hogy továbbadhassák őket a tehetségközpontoknak, akadémiáknak.

A körzetközpont egyfajta híd lesz az amatőr egyesületek és az elit utánpótlás-képzés között. Elsődleges feladata, hogy a játékos lakóhelyéhez közel fejlődjön.

Fontos tudni azonban, hogy a besorolásokat az MLSZ évente felülvizsgálja, az egyesületek működését, utánpótlás-nevelő munkáját folyamatosan mentorálja majd. Mostantól a megyei tehetségközpont (B szint) a területileg hozzátartozó körzetközpontokkal (C szint) közösen felelnek az amatőr és grassrootsklubokban (D-szint) nevelkedő labdarúgók kiválasztásáért, képzéséért és versenyeztetéséért.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email