Figyeljünk oda, mit dobunk a WC-be!

Antoni Csaba, érdi lakos az Érdi Tv munkatársainak számolt be arról, hogy már több ízben is meggyűlt a bajuk a lakásba visszaáramló szennyvízzel . A szakember szerint a dugulásokat elsősorban a lakosok nem megfelelő szennyvíz használati kultúrája okozza, de előfordulhat csatorna túlterhelés is.

 

Antoni Csaba, az alábbi levelet jutatta el az Érd Tv szerkesztőségéhez:

Húsvét hétfőn történt egy dugulás az utcai csatornahálózatban, ami nálunk szennyvíz elöntéshez vezetett, azaz visszajött a szennyvíz a házunkba. Az ingatlanunk elöntés veszélyes területnek számít, mivel az utcai csatorna fedlap szintje alatt van olyan helyiség, amiben található vizes blokk. (wc, zuhanyzó) Ez azért probléma, mert ha a csatornarendszer eldugul, akkor a vízszint a csatornában megduzzad, ami azt eredményezi, hogy a mélyebben fekvő területeket a vizes berendezéseken visszajutva elönti.

Évente több alkalommal is előfordult már ilyen eset, legutóbb, mint említettem húsvét hétfőn történt, amikor egy rongyokból álló gömb torlaszolta el a csatornát. Ekkor még ezt időben észrevettünk, és értesítettük a csatornázási vállalatot a dugulásról, akik 1 órán belül megoldották a problémát. Ezután következhetett csak a helyreállítás és takarítás, ami nem kellemes feladat és nem is egyszerű elvégezni. Ezen kívül fennáll még a fertőzésveszély is, így gumikesztyű, gumicsizma és maszk is kellett a takarítás közben.

Most elég volt egy lapát, egy talicska és egy szennyvízszivattyú, de így is több órán keresztül tartott mire végeztünk. És csak utána következett a felmosás és fertőtlenítés. Előző évben sajnos csak későn vettük észre az elöntést, ezért az egész alsó szintet elöntötte a szennyvíz milliós károkat okozva ezzel. Ennél az esetnél már szakembert kellett hívnunk ehhez az extrém takarításhoz, aki egész napot eltöltött a takarítással és fertőtlenítéssel.

Akinél hasonló veszély fennáll, annak javaslom az értékek raklapon tárolását és egy jelző készülék beszerzését. Ezekkel csökkenteni lehet a károkat. Jó tudni, hogy a csatornázási művek ilyen esetekben nem fizet kártérítést. A lakásbiztosítás is segítség lehet a károk mérséklésében, de a hosszú távú megoldás a házi átemelő létesítése.

A fentiek alapján kérném a lakosokat, hogy figyeljenek a csatorna rendeltetésszerű használatára és kerüljék a különböző nem odaillő dolgok bejuttatását, mert ezzel másoknak okozhatnak károkat.

Köszönettel: Antoni Csaba

forrás: Érdi Tv