22_03_29_erdmost_nincskep

Feszes lett a törökbálinti költségvetés

22_03_29_erdmost_nincskep

Feszes lett a törökbálinti költségvetés

Hosszú online egyeztetés után viszonylagos egyetértéssel fogadták el az idei költségvetést Törökbálinton. Elek Sándor polgármester elmondta, idén a bölcsődét felújítanák, bővítenének óvodát, sőt, a helyi uszodát nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmassá tennék. A piac építése viszont csúszik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Elek Sándor az Érd FM 101.3-nak adott interjújában hangsúlyozta, a költségvetésről folyamatosan egyeztetett a képviselőkkel, akikkel egy hosszú online egyeztetés után viszonylagos egyetértéssel fogadták el az új, feszes költségvetést.

Kifejtette, az elvégzendő fejlesztésekkel kapcsolatban voltak eltérő vélemények, hogy az adott beruházást mikor kell megoldani. Mint mondta, a költségvetést kiélezetten, feszesen kellett elkészíteniük, addig amíg nem látják a zárszámadásokat és a leendő adóbefizetéseket.

Kitért rá, a helyi iparűzési adó 1%-ban történő maximalizálása is komolyan érintette a települést, hiszen Törökbálinton a kis- és középvállalkozások vannak többségben, így a változás 700 millió forintos kiesést jelent, melyet állami kompenzációként június és október környékén kapnak vissza.

„Arra koncentrálunk, hogy a várost ugyanúgy tudjuk működtetni, mint idáig. Azokat a fejlesztéseket meg tudjuk csinálni, amelyekre állami pályázati pénzeket nyertünk, ebből három van. A többit pedig pántlikázva akkor, ha bejönnek azok a bevételek, amelyekre számítunk” – mondta Elek Sándor, Törökbálint polgármestere.

Kiemelte, a legfontosabb fejlesztés a bölcsőde felújítása, amely az egyetlen olyan közintézmény a városban, melyet nem újítottak fel a közelmúltban. Elmondta, a bölcsőde jelenleg egy régi, lepusztult épületben van, amely nem méltó Törökbálint színvonalához és a férőhelyek sem ideálisak.

Ugyan korábban már nyertek 400 millió forintot állami pályázaton, amihez a város még 300 milliót tett hozzá, de hiába folytatták le a közbeszerzést, majd ajánlatokat kértek be, de a kivitelezők ennél magasabb összegért vállalnák a munkát, ezért a költségvetésből forrás átcsoportosításával kezdenék el a bölcsőde renoválását.

Törökbálint tervei között szerepel a német nemzetiségi óvoda tetőterének beépítése, amelyre megvan a fedezet és a 150-160 millió forintból megvalósuló beruházásban tornatermek és más szobákat alakítanának ki.

Elek Sándor hozzátette, mindkét beruházás kivitelezése még idén elkezdődhet, ám a bölcsőde valószínűleg idén még nem készül el.

A harmadik fő csapásirány a törökbálinti piac építése. Ezzel kapcsolatban a polgármester arról számolt be, hogy az önkormányzat által kisajátítás alatt lévő területeken lenne, de perben állnak, mert az egyik terület tulajdonosa megtámadta ezt.

„Csúszásban vagyunk, nem a mi hibánkból. A piacot szeretnénk megvalósítani, szeretnénk dűlőre jutni ezzel a tulajdonossal, úgy tűnik, ez csak és kizárólag bíróság előtt fog rendeződni és emiatt a piacberuházás csúszik, ami nekem nagy szívfájdalom, de azt is meg fogjuk valósítani” – húzta alá.

Elek Sándor beszámolt arról is, hogy bár Törökbálint nem áll rossz helyen az utak állapotát illetően, de már tavasszal elkezdődnek a karbantartások, melyre éves szinten közel 100 millió forintot költenek.

A sportfejlesztésekkel kapcsolatban a polgármester elmondta, a 2023-as teke világbajnokságot Törökbálinton rendeznék, emellett terveik között szerepel az uszoda fejlesztése, melyben egy tízpályás, FINA-minősítésű, azaz nemzetközi versenyek lebonyolítására alkalmas, 50 méteres medencét alakítanának ki sportszállóval. Hozzátette, ennek a megvalósíthatósági tervnek az elkészítése már majdnem elkészült, folyamatosan zajlik az egyeztetés a szakszövetségekkel, illetve az állam 50 millió forinttal támogatta a megvalósíthatósági tervet.


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email