22_03_29_erdmost_nincskep

„A fertőzést mindenki megkapja majd”

22_03_29_erdmost_nincskep

„A fertőzést mindenki megkapja majd”

December elején, remélhetőleg még karácsony előtt meglesz a tetőzés a negyedik hullámban, de az esetszámok elkerülhetetlenül magasabbak lesznek, mint a korábbi hullámok során - mondta Rusvai Miklós virológus az Érd FM 101.3 reggeli műsorában, a Bundáskenyérben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Minél többször immunizáljuk magunkat, sőt akár a fertőzésen is átesünk, akkor annál kisebb a valószínűsége annak, hogy súlyosan megbetegszünk” – szögezte le. Örvendetesnek nevezte, hogy népszerű az oltási hét. A professzor már korábban azt javasolta, hogy szüntessék meg az előzetes regisztációt. 

A szakember szerint minél többször immunizáljuk magunkat, és esetleg a fertőzésen is átesünk, annál nagyobb eséllyel kerüljük el a súlyos megbetegedést. De Rusvai szerint mindenképpen oltatnunk kell magunkat – ez olyan, mint a biztonsági öv.

December elején, remélhetőleg még karácsony előtt meglesz a tetőzés a negyedik hullámban, de az esetszámok elkerülhetetlenül magasabbak lesznek, mint a korábbi hullámok során. A napi maximum tíz-egynéhány ezer fertőzöttnél lehet a szakember szerint. Szerinte egyébként a mozgóátlagot érdemesebb nézni, nem a napi fertőzésszámot, és az sem elképzelhetetlen, hogy a mozgóátlag is 10 ezer fölé nő majd.

Rusvai elmondta, hogy a kevésbé terjedő variánsok alacsonyabb, de időben hosszabban elnyúló járványhullámokat eredményeznek, és vélhetően a negyedik hullám meredekebb emelkedést, de meredekebb esést is hoz. 

Rusvai arra is kitért, nem kell tartani attól, hogy az újabb és újabb emlékeztető oltások káros hatással lennének a szervezetünkre, elmondása szerint hasonlóan kell kezelni, mint az influenza elleni védőoltásokat.

„Az immunrendszer nem felejt, de az antitestek száma lecsökken. Újraoltás esetén nagyjából öt nap, mire újra megfelelő mennyiségű antitest képződik. A korábban nem immunizált szervezetben pedig akár 2-3 hét is lehet, mire nagy mennyiségű ellenanyag termelődik” – mondta. „Tehát azért kell oltatni magam, hogy reakcióképes antitestek legyenek a véremben, ha éppen ebben a szezonban megfertőz a vírus”.

A virológus felhívta a figyelmet arra, hogy igazán jó immunitás csak akkor alakulhat ki, ha az ember beoltatta magát, aztán meg is fertőződött a vírussal, ugyanis ilyenkor nyálkahártya-immunitás alakul ki. Ebben az esetben nyugodtan várhatunk 6 hónapot a következő oltással.

Hallgassa meg az interjút!


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email