22_03_29_erdmost_nincskep

Ez a legnagyobb konfliktusforrás

22_03_29_erdmost_nincskep

Ez a legnagyobb konfliktusforrás

Sokan panaszkodnak a városban, hogy a kutyatulajdonosok nem szedik fel az ürüléket kutyájuk után. Pedig Bernáth Zsóka, az Azúr Kutyaiskola kutyakiképzője szerint ez bizony hozzátartozik a kutyás etiketthez és a kulturált ebtartáshoz.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Azúr Kutyaiskola kiképzője azt tapasztalja, hogy még a kutyaiskolába is gyakran érkeznek úgy a gazdik, hogy nincs náluk megfelelő eszköz a kutyapiszok felszedésére. Mint mondja, a kutyások és a nem kutyások között ez óriási konfliktusforrás és az ellentétek jelentős részét ez generálja.

Sokan azt gondolják, hogy a természetben nem kell összeszedni a kutyapiszkot, pedig ez nem így van. Senki sem szeret belelépni, szaga van, tavasztól késő őszig legyek szállják meg, így egészségügyi kockázata is van. Ma már számos olyan eszköz létezik, amelyekkel fel lehet szedni a kutyaürüléket. Papírzacskók, nejlonzacskók és olyan szerkezetek, kanalak, lapátok, melyek segítségével hozzá sem kell érni. De egyébként gumikesztyűt is lehet használni, ráadásul a járványügyi helyzet kapcsán mindenhol lehet kapni fertőtlenítő folyadékot kis kiszerelésben. Ha pedig valaki arra gondol, hogy bizony a természetet kevésbé károsítjuk, ha ott hagyjuk a zöldben, nagyon téved. Kaphatók ugyanis már lebomló nejlonzacskók, így ez sem lehet kifogás.

Bernáth Zsóka felháborítónak tartja, amikor kutyatulajdonosok mások kapuja elől sem szedik fel az ürüléket. Arra, hogy bizonyos helyeket, területeket ne tiszteljen meg az eb, csak egy módon tudjuk rávenni, ha nem engedjük oda.

„A kan kutyák egymás szagát felüljelölik, ezért van az, hogy egy bizonyos helyre szeretnek piszkítani, vagyis leteszik a névjegyüket, jelezve, hogy ott jártak. Dolga végeztével azért kapar, hogy minél jobban szétrúgja a szagmolekulákat és minél szélesebben körben elterjessze, hogy arra járt.”

A kutyakiképző azt javasolja, ahelyett, hogy a házak között sétálunk kedvencünkkel, menjünk ki vele a természetbe. Érden nagyon sok szép hely van, 10 perc alatt el lehet érni kocsival a zöldterületet. Természetesen ott is fel kell szednünk az ürüléket, de ott nem okozunk kellemetlenséget másoknak. „Munka után menjünk ki a szabadba! Ott mindenki jobban érzi magát. A kutyának is, gazdinak is jó. Hangsúlyozom, a törvény nem engedi, hogy elengedjük a kutyát, de egy hosszú, 10 méteres pórázzal teljesen szabadon mozoghat a kutyus”.

A kutyakiképző végül arra is kitért, hogy ha kedvencünk elvégezte a dolgát, és nincs a közelben szemetes, zsebre tenni pedig nem szeretnénk, az is megoldás, ha ott hagyjuk egy fa tövében bezacskózva és visszafelé szedjük fel. Végül az sem mindegy, milyen példát mutatunk gyerekeinknek, környezetünknek.

„Rajtunk múlik, mi lesz a későbbiekben a városunkkal, mindenkinek kötelessége vigyáznia a környezetére, arra, amink van. Ez közös érdekünk”.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email