22_03_29_erdmost_nincskep

Egyedülálló park lesz az érdi városliget

22_03_29_erdmost_nincskep

Egyedülálló park lesz az érdi városliget

Érd városa nagy munkában van: Érdliget Budapesttel határos részén az első tavaszi napsugarak megérkezésével elkezdődik a záportározó körüli terület parkosítása. A zöldfelület kiépítése nem csak szebb városrészt eredményez, de új értékkel gazdagítja a térséget is. A fejlesztésekkel kapcsolatban a park kivitelező csapatának koordinátora, Rácz István kertészmérnök, dendrológus adott interjút.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

– Hogyan javítja a záportározó az esőzések nyomán kialakuló vízügyi problémákat?

– Mivel Érd egyes területei mély fekvésűek, esőzésekkor óriási mennyiségű felszíni csapadékvíz keletkezik a térségben. Ezt a problémát alig lehet csatornák létesítésével orvosolni, de a záportó létrehozása megoldást kínált, melynek terveit a helyi diák, Kétszeri Ádám dolgozta ki. A tó nemcsak felfogja, de el is tudja vezetni a nagy mennyiségű vizet és akár csónakázhatunk is rajta. A tájépítésznek tanuló Ádám munkája jónak bizonyult, elég volt csupán néhány apróbb változtatás, és már kezdődhetett a tó kiépítése. A közel 6 hektár területű tó tavaly nyarán már szinte készen állt. Az eredeti tervezési terület azonban időközben nagyobb lett, így újabb gondolat merült fel. Ezért javasoltuk a park kiépítését.

– Milyen erdő épül a záportó köré?

– Egy olyan „őserdő” létrehozását javasoltuk, ami hajdanán ugyanitt gyökerezett. Botanikusok tanulmányai alapján tudjuk, hogy milyen növényzet élt egykor ezen a területen. Többek között őshonos folyó menti ligeterdővel körülvett ázsiai, észak-amerikai fákból és cserjékből, valamint változatos dísznövényekből kialakított park épül a jelenleg szinte fátlan területen. Összesen több mint 11.000 növény kerül a parkba, melyek még hosszú évek múlva is sokszínű környezetet fognak biztosítani.

– Az önkormányzat hogyan támogatja a parkosítást?

– Az Érdi Önkormányzatnak köszönhető, hogy a terveket a kivitelezés követte, és a munkálatokat elkezdhettük. Hiszen az önkormányzat pályázta meg a Modern Városok program keretében az értékes, sokszínű park, „városliget” kialakítását. A területen korábban nem voltak házak, vagy más épületek, csupán egy parlagon hagyott föld volt. A záportározó szerepet betöltő tó és a köré épülő park szebbé teszi ezt a városrészt, ami a környező lakók, sőt a távolabbi városrészek egyik kedves kiránduló helye is lesz. Miközben tervezőként, kivitelezőként láhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg magunk előtt a majdani erdőt, nehéz szavakba önteni azt a képet, amit látni fogunk fizikai valójában. Az önkormányzat nagyon jól látta meg a helyi diák tervében- és a kibővített változatban rejlő lehetőséget.

– Milyen további munkálatokra számíthatunk?

– Bár már hosszú hónapok óta nem látni mást a park területén, mint a munkálatokat végező szakembereket és gépeket, szeretném megnyugtatni a környékbelieket, hogy a végeredmény mindenkit kárpótol majd. A földmunkákat végző hatalmas gépek zaja bizonyára zavaró volt, de ilyenfajta munkát aligha lehet másként végezni. A kialakuló park, a felnövő fák életre keltik a természeti környezetet – és egy kulturálisan sokoldalúan használható park lesz itt sportpályákkal, játszótérrel, különleges fákkal, tájékoztató táblákkal, rendezvényközponttal. A növénytelepítési munkák nagyobb része a tavasz folyamán befejeződik, és nyár végére az utolsó simításokon is túl leszünk. Végeredményben a zöldterület a városlakók pihenését, szórakozását, aktív kikapcsolódását szolgálja majd.

– A park kiépítésekor a lakosság közreműködésére is számítanak?

-Több módon is szeretnénk bevonni Érd lakóit az erdei fajok és a dísznövények telepítésébe. Fa-, és cserjeültetésre, kertészeti munkákra számos lehetőség van. A következő hetekben a kijelölt, meghirdetett alkalmakon várunk mindenkit, aki szeretne hozzájárulni a város egyik legszebb részének kialakításához. Tapasztalataim, és külföldi példák alapján a faültetést a gyerekek élvezik a legjobban, mintha tudnák, hogy az a csemete, melyet alig pár évesen ültetnek el, sok év múlva is várja őket. Nincs annál jobb érzés, mint amikor sajátunknak érezzük a természet csodáit. Itt erre bőven lesz lehetőség!

– Kiket vár a park?

– Mindenkit! Családosokat, sportolni vágyókat, kikapcsolódni vágyókat, kutyásokat, egyszóval bárkit, aki egy gyönyörű környezetben szeretné tölteni a szabadidejét. A tavon lehetőség lesz csónakázásra, míg a parkban számtalan egyéb élmény várja a látogatókat. Lesz játszótér, kutyafuttató, sportpálya, napozó rész, rendezvénytér, tanösvény, erdővel körbevett tavi látképek, mocsárciprusok, és más növénycsodák is. A hazai és egzotikus fák, illetve növények előtt elhelyezett tábláknak köszönhetően szabadtéri biológia órákat is lehet tartani a parkban. Az „őserdőben” és a parki részeken átvágó futópálya sok különleges látványt tartogat. A parknak több bejárata is lesz, melyekről szinte minden irányába letérhetünk. Egy kilátónak is alkalmas magas dombon cédrusliget létesül más nyugat-ázsiai fák és bokrok társaságában. Míg az egyik szigeten észak-amerikai mocsárciprusos, vöröstölgyes növényzet várja a csónakon érkezőket, és lesz egy kisebb szecsuáni bambuszos-fenyves „őserdő” is. Körbesétálva a kiépített útvonalon, nemcsak sok egzotikus növénnyel ismerkedhetünk meg, a tó is számtalan színét, hangulatát megmutatja majd a különböző napszakokban, időjárási helyzetben. A park autóval is könnyen megközelíthető lesz: több mint száz parkolóhely várja a gépkocsival érkezőket. Összességében egy olyan komplex fejlesztésről beszélünk, ami Érd városát még különlegesebbé, sőt talán turisztikai célponttá is teszi.

Szeretne Ön is fát ültetni, szeretne részt venni Érd legnagyobb parkosítási programjában? Magánszemélyek, családok, baráti, munkahelyi, iskolai közösségek jelentkezését várjuk az erdimodernvarosok@erd.hu e-mail címen március 18-ig!

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email