22_03_29_erdmost_nincskep

A Dunától a levendulásig

22_03_29_erdmost_nincskep

A Dunától a levendulásig

Érd vezetése benyújtotta elképzeléseit, hogy milyen projekteket valósítana meg az európai helyreállítási alapból. A polgármester ezeket részletesen is ismerteti a következő hetekben. Elsőként a Duna-partra és a levendulásra vonatkozó fejlesztésekről írt, amelyek nem válhatnak az élővilág kárára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Múlt héten Érd benyújtotta elképzeléseit az Európai Unió helyreállítási és újjáépítési alapjával (RRF) kapcsolatban, amelynek célja, hogy segítse az uniós országokat a járvány lecsengését követően. (Az előzményekről itt, itt és itt olvashatnak.) Csőzik László polgármester az elkövetkező hetekben szeretné bemutatni az érdieknek ezeket az elképzeléseket. Mint közösségi oldalán hangsúlyozza: hogy ezekből ténylegesen mit lehet megvalósítani, az jórészt azon múlik majd, hogy a Magyarországra érkező pénzeket a kormány hogyan osztja szét a városok, területek között.

Ugyanakkor egy dologról biztosíthatok mindenkit, méghozzá, hogy rajtunk nem fog múlni a következő években Érd fejlődése – hangsúlyozza a városvezető, hozzátéve: az egyik legfontosabb céljuk az érdi, Érd környéki természet környezetbarát módon történő fejlesztése egy olyan terv keretében, amely felhasználja a terület adta számos csodálatos lehetőséget, ahelyett, hogy egyoldalúan kihasználná a természetet.

Az érdi Duna-part megújulása és megújítása egy komplex ökoturisztikai fejlesztés keretében valósulna meg, amely tervben a környezeti értékek és az élővilág megóvása párosulhat az úgynevezett „fenntartható és szelíd turizmus” koncepcióval. Ez a fejlesztés természetesen mindenben reflektál a helyi lakosok igényeire, illeszkedve a környezetvédelmi és klímabarát elképzeléseinkbe is. Félreértés ne essék: nem lesz Érdnek saját Kopaszi-gátja, a természetet nem fogja felváltani a beton, a mesterségesen épített környezet, és nem fogjuk elpusztítani ezt az egyedülálló természeti csodát. A Duna-parti tervek ugyanis olyan tervek, amelyek tisztelik a körülöttünk lévő környezetet, ugyanakkor segítenek jobban kihasználni a terület adta kiváló rekreációs lehetőségeket! Célunk ezzel tehát egy olyan helyszín kialakítása, amelyet igazán élvezni és értékelni tudnak az érdiek, ahol jó sétálni, biciklizni és evezni, amely természetes, de nem elhanyagolt vagy mesterséges. Kiemelt elem az óvárosi Duna-part és a Beliczay-sziget, a vizes élőhelyek és a természetvédelmi oltalom alatt álló ártéri erdőterület maximális védelmével, a biodiverzitás megőrzésével továbbá növelésével, és csakis a környezettudatos sportok megengedésével, azok népszerűsítésével” – hangsúlyozza Csőzik László.  

Az elképzelések közt szerepel az érd-sóskúti fennsíkon található levendulás hulladékmentesítése, ökoturisztikai fejlesztése, amelyek népszerű levendulaszüretek szervezésével és kapcsolt szabadidős fejlesztési potenciálok kialakításával érhetőek el. Az ökoturisztikai fejlesztés keretében tervben van Érd első túraútvonalának, a „LevenDuna” túraútvonalnak/tanösvénynek megvalósítása, amelyhez természetes erdei tornapályák kialakítása is kapcsolódik majd. A tanösvény az érd-sóskúti Natura 2000-es területet kötné össze egyik végpontként az érdi Duna-parttal, mint végső állomással. Ez az Érdet átszelő zarándokútvonal összekapcsolódik majd a tervek szerint szerint egy tanösvény-koncepcióval, amely tételesen mutathatja be az Érden található természeti értékeket, az állat- és növényvilágot. A természetes tornapályák nem gumírozott, nem mesterséges pályák lesznek, hanem olyanok, amelyek illeszkednek az adott környezetbe, abból jönnek létre.

Célunk az ökoturisztikai fejlesztés keretében az edukálás, a természet és az emberi élővilág összekapcsolása, hogy megismerjük azt, ahol élünk, tiszteljük és használjuk is úgy, hogy az semmilyen élőlénynek nem váljon majd kárára. 

Csőzik László hangsúlyozza azt is: méltán lehetünk büszkék a Duna-partra, illetve a levendulás, mészköves fennsíkra, és szívügyének tekinti, hogy ezeket a területeket élettel és lehetőségekkel töltsék meg oly módon, hogy az ne veszélyeztesse a természeti kincseinket és az élővilágot.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email