22_03_29_erdmost_nincskep

Csípős gondok, házi megoldások

22_03_29_erdmost_nincskep

Csípős gondok, házi megoldások

Májusi eső aranyat ér - mondják. Az elmúlt napokban kaptunk is eleget az égi áldásból. Sajnos, nemcsak a fejlődő termésnek kedvez az eső, hanem a csípősszúnyogoknak is, ugyanis ennek lárvái a vízben fejlődnek. Saját otthonunkban is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyog keserítse meg életünket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ne gondoljuk, hogy a csak a tavak, folyók árterében szaporodnak a szúnyogok. Számos olyan járványügyi szempontból fontos szúnyogfajt ismerünk, melyek lárvája kis térfogatú pangó vízgyülemekben él. A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák: néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívásában.

Védekezni nemcsak a kellemetlenség miatt érdemes: a csípőszúnyogok a vérszívás során betegségeket terjeszthetnek, ehhez azonban szükséges, hogy korábbi vérszívás alkalmával egy fertőzött emberből vagy állatból felvegyék a kórokozókat.Hazánkban és a környező országokban is várható olyan csípőszúnyog fajok elterjedése, melyek korábban nem fordultak elő Európában.

A szúnyoggyérítés mellet mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyog fejlődjön ki. A módszer egyszerű: szüntessük meg otthon azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik.

Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot fordítsuk fel, hogy az esővíz ne tudjon összegyűlni. Az állatok itatóvizét ne csak utántöltsük, hanem rendszeresen cseréljük friss vízre. Az esővízgyűjtő hordót, víztárolót fedjük le vagy sűrű hálóval takarjuk le.

Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsuk karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson.

A kerti tóban tartott apró halak legtöbbje elfogyasztja a szúnyoglárvákat. A rendszeresen kezelt, tisztított vizű medencében nem maradnak életben a szúnyoglárvák.

A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát olyan módon terítsük le, hogy a víz ne álljon meg rajta.

Ne hagyjuk, hogy a virágcserepekben, cserépalátétben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltsük fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal, és erre öntsük a vizet.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email