22_03_29_erdmost_nincskep

Biztonságban advent idején is

22_03_29_erdmost_nincskep

Biztonságban advent idején is

Karácsony előtt a gyors és meggondolatlan költekezésen kívül más veszélyek is leselkednek a pénztárcánkra. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelnünk advent idején, ha nem szeretnénk a tolvajok, zsebesek és csalók áldozatává válni.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ünnepi bevásárlásnál legyünk elővigyázatosak, ne a bevásárlókosárba helyezzük a kézitáskát. A bankkártyánkat és annak PIN-kódját ne tartsuk egy helyen! Internetes vásárlás esetén csak ellenőrzött oldalakról, személyektől rendeljünk.

Utazás alatt értékeinket ne hagyjuk őrizetlenül, és tömegközlekedés során kézitáskánkat mindig tartsuk testközelben, bezárva. Ha autóval indulunk útnak, a parkolást követően győződjünk meg arról, hogy nem maradt-e a gépkocsi utasterében látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék.Ha lehet, parkoljunk kijelölt parkolóban és olyan helyen, ami közel esik a célba vett üzlet bejáratához, esetleg térfigyelő kamera közelében, az esti órákban pedig jól kivilágított parkolóban álljunk meg.Ha mégis feltörnék az autónkat, ne nyúljunk semmihez, értesítsük a rendőrséget.

Karácsony közeledtével az utcákon és lakókörnyezetünkben egyre gyakrabban találkozhatunk adománygyűjtőkkel, akik valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzünket – saját maguk számára. Fontos tudni, hogy a valódi adománygyűjtő szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni. Kérjünk az adománygyűjtőktől bankszámlaszámot vagy csekket, és ellenőrizzük le az adományt kérő alapítványt, személyt.

Az ünnepi készülődést a csalók is kihasználhatják. Ha a családtagunkkal kapcsolatos negatív hírt kapunk, minden esetben ellenőrizzük annak valóságtartalmát.

Ne posztoljuk az ünnep minden eseményét a világhálón.

Legyünk elővigyázatosak, és ajtónyitás előtt győződjünk meg róla, hogy ki akar bejutni a lakásunkba. Idegent soha ne engedjünk be, bármilyen indokra is hivatkozik.

Utazási szándékunkról ne beszéljünk idegenek előtt! Hosszabb út előtt értékeinkről készítsünk fényképes értéklistát, és helyezzük biztonságos helyre. 

Aki bűncselekmény áldozatává vált, jelezze azt személyesen a legközelebbi rendőrkapitányságon, a 107, vagy a 112 központi telefonszámok valamelyikén. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email