22_03_29_erdmost_nincskep

Allergia a Covid idején

22_03_29_erdmost_nincskep

Allergia a Covid idején

A januári enyhe időnek köszönhetően már virágzik a mogyoró, ami minden esztendőben az allergia szezon kezdetét jelzi. Dr. Radeczky Éva allergológus, tüdőgyógyász válaszolt kérdéseinkre. „Mindenki, akinek a tüdőkapacitása nem olyan, amilyennek lennie kéne”,most fokozottan ügyeljen állapotára!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bár sokan csak március-áprilisra teszik a szezon kezdetét, fontos tudni, hogy az allergia már korábban is jelentkezhet, hiszen vannak olyan évek, amikor januárban egy-két hétig magasabb a hőmérséklet és akkor bizony a mogyoró és a barkás növények ki tudnak nyílni. Dr. Radeczky Éva elmondta, hogy az allergia szezon kezdetét nem a naptári nap határozza meg, hanem az, hogy milyen az aktuális időjárás. Mint mondta, már folyamatosan keresik fel őt a mogyoróra érzékeny páciensek a panaszaikkal, elsősorban tüsszögés és a szemtünetek jelentkeznek náluk.

Innentől aztán nincs megállás, szeptemberig folyamatosan virágzik valami.

„A március-áprilisi allergia szezon domináló allergénje a nyírfa. Ha az elmúlik, jönnek a pázsitfüvek, ez szintén viszonylag hosszú időszak, melynek vezető allergénje a mezei komócsin és a hozzá hasonló allergenitású növények. Ezt követi majd augusztustól a parlagfű és a fekete üröm, ez szintén hosszú szezon, 2-3 hónapig tart.”

Fontos tudni, hogy már a gyerekeknél is gyakori az allergia. Ha a tünetek jellegzetesek – tüsszögés, orrviszketés, szemkönnyezés, szemviszketés – és ezek nem szűnnek meg, akkor bizony az ő esetükben is gondolni kell allergiára, akár már két éves korban is előfordulhat. A szakember arról számolt be, hogy az allergiás bőrpróbát bármilyen életkorban el lehet végeztetni, de a bőrteszt, az úgynevezett karcolásos teszt teljes biztonsággal 3 éves kor fölött fogadható el. „Ha pozitív az eredmény, már egy kétévesnél is elfogadják pozitívnak, de 3 évnél fiatalabb korban előfordulhat álnegatív eredmény. Vérvétellel azonban gyakorlatilag 0 éves kortól kimutatható az allergia. Gyermekeknek antihisztamint szoktak adni, orrspray-vel kiegészítve, attól függően, mennyire markánsak a tünetek.”

Tombol a koronavírus harmadik hulláma és a szakemberek már tavaly tavasszal is figyelmeztettek arra, hogy az allergiások, asztmások különösen figyeljenek betegségükre. Dr. Radeczky Éva kiemelte, ez minden krónikus légzőszervi betegre érvényes. Mint mondta, „mindenki, akinek a tüdőkapacitása nem olyan, amilyennek lennie kéne”, fokozottan ügyeljen most arra, hogy legyenek jól beállítva a gyógyszerei. „Fontos tudni, hogy minél inkább panaszos egy beteg az alapbetegségét tekintve, annál veszélyesebb, ha a koronavírus megtámadja. A szövődmények száma és súlyossága ettől is függhet.”

Köhögés, orrfolyás, torokfájás, ezek lehetnek akár az allergia, akár egy enyhe lefolyású Covid fertőzés tünetei is, de a szakember szerint nem kell egyből legrosszabbra gondolni. Mint mondta, a Covid esetében is vannak szélsőségesen lezajló esetek, de azért a fertőzés többségében lázzal, nagyon rossz közérzettel, izomfájdalmakkal, ízületi fájdalmakkal, intenzív fejfájással jár.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email