22_03_29_erdmost_nincskep

77 atléta felkészülését segítik

22_03_29_erdmost_nincskep

77 atléta felkészülését segítik

Dr. Berkes István világhírű sportorvos professzor szerint az orvostudományban a sportorvoslás az egyik leginkább fejlődő ágazat, ezt kihasználva pedig már elkezdték a felkészülést a 2023-as budapesti atlétika világbajnokságra is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Dr. Berkes István sportorvos az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában elmondta, bár a tokiói olimpia közvetlenül nem érinti, de több sportoló – jellemzően atléták – felkészülését is segítették.

A Magyar Atlétikai Szövetség pedig külön programot dolgozott ki a 2023-as budapesti világbajnokságra készülő jelenleg 77 sportolónak, hogy felkészülésük is minél eredményesebb legyen.

Kifejtette, előzetesen az összes, a programban résztevő sportoló állapotát felmérték, hogy rendelkezésre álljon egy adatbázis, de a világbajnokságig is folyamatosan monitorozzák a versenyzőket, akik időről időre állapotfelmérésen is részt vesznek.

Mint Dr. Berkes István kitért rá, a sportorvos feladata elsősorban a versenyengedély megadása és a sérülések kezelése, de emellett három nagyon fontos szegmensre kell figyelniük, hiszen a sportolók egészségét élettani felkészítéssel próbálják megőrizni, menedzselik a betegségeket, sérüléseket, illetve a rehabilitációval, regenerációval és a – megengedett eszközök mentén – teljesítményfokozással is foglalkoznak.

Kitért rá, hazánkban hihetetlen mértékben fejlődnek a sport tárgyi feltételei, ennek is köszönhető, hogy a sportolók biztonságosan, sérülésmentesen készülhetnek.

Elmondta azt is, a sportolókat egyénileg is menedzselik, nem csak a mozgásszervi, egészségügyi állapotuk miatt, hanem a megfelelő regeneráció feltételeit is biztosítják. Ezzel kapcsolatban kifejtette, a regeneráció és a rehabilitáció szemlélete is megváltozott, hiszen a tudománynak köszönhetően egyre több ismerettel rendelkezünk, miközben a technológia és az eszközök is fejlődnek.

Dr. Berkes István arról is beszélt, a technikai, tárgyi feltételek, szemléletek és a követelmények miatt az orvoslásban is legjobban a sportorvoslás fejlődik.

 


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email