22_03_29_erdmost_nincskep

Új járda épülhet a Diósdi úton is

22_03_29_erdmost_nincskep

Új járda épülhet a Diósdi úton is

Pályázatot nyújt be a város a Diósdi út járdájának felújítására, a Spar körforgalom és a Balatoni út közötti szakaszon. A 70 milliós felújítás jövő tavasszal kezdődhet el – hangzott el a testület ülésén, amelyen szóba kerültek a veszélyhelyzet ideje alatt hozott polgármesteri határozatok is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Járda épülhet a Diósdi úton

Pályázatot nyújt be a város a Diósdi út járdájának felújítására, a Spar körforgalom és a Balatoni út közötti szakaszon – erről döntött csütörtöki, rendkívüli ülésén a képviselőtestület. A pályázat kiírója a Belügyminisztérium – mondta el az ülést követően Csőzik László polgármester, hozzátéve: ha nyernek a pályázaton, a Diósdi út nyugati oldalán lévő járdát teljes egészében megújítják, körülbelül 70 millió forintos ráfordítással.

Az elnyerhető állami forrás 37,5 millió forint, amit a város egészítene ki 12,5 millió forint önrésszel. A jelen tapasztalatok szerint a munkálatok a fenti ötvenmilliónál többe kerülnek majd, ezért még húszmillió forintot beterveznek, de arra törekednek, hogy a végső összeg ennél kevesebb legyen. Kérdésünkre a polgármester elmondta azt is: a felújítás során a betonjárdát térkőre cserélnék (ahogy ezt az Alsó, illetve Felső utcában is láthatjuk). Eredményhirdetés ősszel várható, és ha nyer a város, jövő tavasszal indulhat meg a kivitelezés.

– Több közintézmény is található itt: az Érdligeti iskola – amelynek a kapuja a Hóvirág utcára nyílik; az intézmény előtti részt is szeretnénk fejleszteni, és a parkoló kialakítására is lesz gondunk –, illetve a Diósdi úton a leendő református óvoda, és ne felejtsük ki a Riminyáki úti Pumunkli nemzetiségi óvodát sem, amelyet csak pár lépés választ el ettől az útvonaltól – jegyezte meg Csőzik László, hozzátéve: a körforgalom sarkában álló emlékkeresztet és a hozzá tartozó zöldfelületet is felújítják.

Mi lesz a Szovátai út járdájával?

A közgyűlés egyben visszavont egy június 17-eim még a veszélyhelyzet idején hozott polgármesteri határozatot is, ebben a Szovátai út járdafelújítására pályáztak volna. Csőzik László  elmondta: azért volt szükség erre a lépésre, mert a kiírás csak felújításra, és nem a hiányzó járdaszakaszok megépítésére vonatkozik – márpedig a Szovátai úton sok helyütt egyáltalán nincs járda, így benyújtott pályázat akár érvénytelen is lehetett volna.

A testületi ülésen Asztalos Éva (Szövetség Érdért frakció) és Simó Károly (a Fidesz-KDNP-Összefogás frakcióvezetője) egyaránt megjegyezte, hogy a Szovátai útról sem szabad elfeledkezni, hiszen ott is esedékes lenne a járdák rendbetétele. Simó Károly kiemelte azt is: egy 2018-as közgyűlési határozat kötelezi a városvezetést a pályázati előkészítésre.

– Jövőre mindenképp fejleszteni fogjuk ezt a környéket: a Fűtő-Sóskúti utcák találkozásánál elkezdődik a csomópont átépítése, jelzőlámpássá. A Fundoklia téri „műanyag korforgalom” rendezése is remélhetőleg elkezdődhet majd: a terveztetés most indult meg. Ehhez kapcsolódóan szerintem lesz lehetőség arra, hogy meg tudjuk indítani a járdaépítést a két csomópont felől közelítve – reagált lapunknak Csőzik László.

Kilenc tagúvá duzzadt a munkacsoport

A képviselőtestület egyhangúlag döntött arról is, hogy az Érdi Sport Kft. ügyvezetői feladatainak ellátása céljából kiírt pályázat elbírálására létrehozott, hat fős munkacsoportot további három taggal bővítik, ezek egyike – Lengyel Péter, a Szövetség Érdért frakció vezetőjének javaslata alapján – a törzsszurkolók közül kerül ki.

Csőzik László elmondta: a bizottság ülésére várhatóan hétfőn-kedden kerül sor, és ha minden jól megy, a 16-ai közgyűlésen döntés születhet az ügyvezető személyéről.

Napirenden lesznek a polgármesteri határozatok

Az ülésen Bács István (Fidesz-KDNP-Összefogás) a Szovátai út járdaépítésével kapcsolatos, most visszavont polgármesteri határozattal kapcsolatban felvilágosítást kért a polgármestertől, hogy a kormányhivatal valóban tett-e törvényességi észrevételt a veszélyhelyzetben meghozott polgármesteri határozatokkal kapcsolatban. Csőzik László elmondta: a kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárást indított – vélhetően az érdi ellenzék jelzésére, miszerint a polgármester nagyon sok határozatot hozott meg egyszemélyben. A vizsgálat fő tárgya Csőzik László véleménye szerint az lesz, hogy formálisan nem bírálta el az ellenzék részéről érkezett indítványokat.

– Ma megtesszük észrevételeinket a kormányhivatalnak, és várhatóan pár héten belül megszületik az eljárást lezáró határozat. Nyugodt lelkiismerettel állok ez elé; semmi olyan kérdésben nem hoztam döntést, amiben a képviselő-testületnek ne lenne lehetősége most akár korrekcióra, nem beszélve arról, hogy a határozatok 95 százaléka eleve olyan volt, hogy érdemi vita nélkül, konszenzussal, teljes egyetértésben elfogadhatta volna a közgyűlés. Ezek olyan technikai jellegű dolgok, mint például a háziorvosi szerződések meghosszabbítása – tette hozzá a polgármester, megjegyezve: kivétel lehet ez alól az ÉKFI új vezetőjének kinevezése, de ezt is tárgyalni fogják a jövő héten A 16-ai ülésen ugyanis az egyik napirendi pont a polgármester veszélyhelyzetben hozott határozatainak jóváhagyása lesz – ezeket a határozatokat így a testület akár módosíthatja, akár figyelmen kívül is helyezheti.

Simó Károly az ülést követően úgy fogalmazott: a polgármester a veszélyhelyzet ideje alatt, visszaélve azzal a lehetőséggel, amit számára a katasztrófavédelmi törvény biztosított, egyedül döntött – többek közt a járdapályázatról is, pedig ha ezt vita előzte volna meg, ők megmondhatták volna: a Szovátai úti járdával kapcsolatos elképzelés nem jó szakmailag, hiszen az új pályázat csak felújítást támogat. Simó Károly utalt arra is, hogy a most csütörtöki ülésen be kívánt nyújtani két indítványt (a Szociális Gondozó Központ munkatársainak anyagi elismerése a járványhelyzet idején végzett munkájukért, valamint az ÉKFI vezetőjének kinevezésével kapcsolatban), de ezeket végül visszavonta, és a következő, jövő heti alkalommal terjeszti újra elő, amikor a polgármesteri döntéseket tárgyalják.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email