22_03_29_erdmost_nincskep

Szülők: nincs garancia arra, hogy az iskolák, óvodák újranyitása biztonságos

22_03_29_erdmost_nincskep

Szülők: nincs garancia arra, hogy az iskolák, óvodák újranyitása biztonságos

Nincs garancia arra, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19-i nyitása biztonságos – írja közleményben a Szülői Hang Közösség. Miklós György, a Szülői Hang munkatársa az Érd FM Bundáskenyér című műsorában azt mondta: nem kaptak objektív, szakmai alapokon nyugvó megerősítést.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Szülői Hang Közösség az alábbi pontokban foglalta össze a legfontosabb aggályait:

  • „A kormány szerint vállalható a nyitással járó kockázat, de nem adtak szakmai érvekkel, számszerű adatokkal alátámasztott felvilágosítást arról, hogy a szülők, gyermekek és pedagógusok mekkora kockázatot vállalnak, holott a járványügyi helyzet ismeretében az intézmények nyitása a családok és pedagógusok egészségét és életét kockáztatja.
  • A hivatalos járványügyi adatokból kiderül, hogy az iskolai osztályok és óvodai csoportok gyerekei és a velük egy háztartásban élő családtagok között jelentős arányban jelen van a fertőzés – osztályonként átlagosan 2-3 regisztrált és legalább ugyanennyi nem regisztrált esetben is -, ami a nyitás után további megfertőződéseket okozhat.
  • Amennyiben április 19.-én megnyílnak az intézmények, a szülőknek lehetőségük van a gyermeküket otthon tartani és az intézményvezetőtől kérni a hiányzás igazolását; a fertőzésveszélyre tekintettel elvárható, hogy az intézményvezetők ezt méltányolják.

Hallgassa meg az Érd FM 101.3 interjúját Miklós Györggyel!


Az alábbiakban közöljük a Szülői Hang Közösség által kiadott közleményt:

„Szülőként nem kaptunk objektív, szakmai alapokon nyugvó megerősítést abban, hogy az általános iskolák és az óvodák április 19 -i nyitása biztonságos lenne. A kormányinfón elhangzottak szerint “az iskolák nyitása nem jár olyan kockázatokkal, amelyeket a jelenlegi helyzetben ne lehetne vállalni”, de nem derült ki, hogy a kormányzat szerint a gyermekeket, szülőket és pedagógusokat érintő kockázatok számszerűen mekkorák.

A hivatalos adatok szerint a regisztrált aktív fertőzöttek száma jelenleg meghaladja a 260 ezret, ami a teljes lakosság 2,6%-a, és ez az érték folyamatosan nő. Feltételezhető, hogy a be nem azonosított fertőzöttek száma is legalább ekkora, hiszen jórészt csak a tünetekkel rendelkezőket tesztelik, így a szakértők szerint is akár többször annyi lehet a fertőzöttek tényleges száma. Egy iskolai osztályban vagy óvodai csoportban a 20-30 gyerekhez kb. 100 egy háztartásban élő családtag tartozik, akik között így átlagosan ezek szerint akár 5 fertőzött is lehet. A jelenlegi hivatalos fertőzöttségi adatokból tehát az olvasható ki, hogy az iskolai osztályok és óvodai csoportok jelentős részénél a gyermekek és az egy háztartásban élő családtagok között is jelen lehet a vírus, ami az iskolakezdéssel a gyerekeken keresztül a többi családra is átterjedhet még akkor is, ha az iskolákban és óvodákban óvatosan és körültekintően járnak el.

Egy évvel ezelőtt a regisztrált aktív fertőzöttek száma ezer körül volt; most ennek több mint 260-szorosa ez az érték – a nem beazonosított esetek száma is hasonló nagyságrendben emelkedhetett -, emellett a mostani vírus mutáns gyorsabban is terjed, és a fiatalabbakra is veszélyesebb. Mégis, míg tavaly ilyenkor az iskolalátogatást veszélyesnek minősítette a kormány és nem engedélyezte, most elrendelik az általános iskolák és óvodák megnyitását. A beoltottak számának növekedése a jövőre nézve ígéretes, de jelenleg a szülők többsége nem védett, és a gyermekek sem, az osztálytermekben pedig a járvány tovább terjedhet.

Segítene a járvány megfékezésében a széles körű tesztelés, jelenleg azonban más országokból eltérően a magyar kormány nem tervezi az iskolai, óvodai dolgozók és gyermekek általános tesztelését. A fertőzöttség mértékének objektív felderítésében az is segítene, ha reprezentatív módon tesztekkel felmérnék az óvodás és iskolás korú gyermekeket és családjaikat, de ilyen adatokkal sem rendelkezünk. A szülők jelentős többsége még nem kapott oltást, vagy még nem telt el a védettség kialakulásához szükséges idő, mint ahogy a gyermekek sem védettek, így a többség most is legalább annyira ki van téve a fertőzésnek, mint amikor az iskolák és óvodák bezárását március elején elrendelték, miközben továbbra is igen magas a fertőzöttek és az áldozatok száma. A bezárás elrendelése óta a fertőzöttség nemhogy csökkent volna, hanem jelentősen nőtt: a regisztrált aktív fertőzések száma március 6-án 111 ezer volt, ami a jelenleginek kevesebb, mint a fele.

A családok számára nagy tehertételt jelentettek az elmúlt hetek, különösen a kisebb gyermekek esetén. Sokaknak jelent nagy problémát, hogy a kormány nem nyújtott anyagi segítséget a gyermekükkel otthon maradni kényszerülő szülőknek, nem biztosítottak táppénzt erre az időszakra. Sok család egzisztenciális nehézségekkel és bizonytalansággal küzd. A gyermekeknek lelkileg is megterhelő a bezártság. Bár az intézmények egyes esetekben biztosítanak gyermekfelügyeletet, ezt csak kevés család veszi igénybe, mert sokszor a szülők nem ezt tartják a legmegfelelőbb útnak. Érthető hát, hogy sok család nagyon várja már, hogy megnyissanak az intézmények.

A nehézségek ellenére mégis a biztonság, az élet védelme kell, hogy az elsődleges szempont legyen: várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron. Ne veszélyeztessük a gyermekeket, tegyünk meg mindent, hogy ne legyen több árván és félárván maradt gyermek, ne legyen több megözvegyült szülő, ne legyen több pedagógus áldozat! Kérjük ezért a kormányzatot, hogy halassza el az általános iskolák és óvodák április 19-re tervezett nyitását! Kérjük továbbá, hogy a szülők kapjanak bérkompenzációt, rendeljenek el felmondási tilalmat, támogassák a munkáltatókat, hogy ne szüntessenek meg álláshelyeket, egyetlen szülő se kényszerüljön választani egészségének veszélyeztetése és a család egzisztenciális ellehetetlenülése között.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email