22_03_29_erdmost_nincskep

Sütögetni lehet, égetni szigorúan tilos

22_03_29_erdmost_nincskep

Sütögetni lehet, égetni szigorúan tilos

Idén tavasztól Érd teljes területén tilos a zöldhulladék elégetése. A rendeletet megszegők ellen közigazgatási eljárás indul, a bírság összege akár a kétszázezer forintot is elérheti.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Becslések szerint az érdi családi házak mintegy harmadában fűtenek kizárólag fával, és sajnos előfordul, hogy hulladék is kerül a kályhába. Márpedig nincs olyan hulladékfajta, amit szabad lenne elégetni akár a kályhában, akár a kertben.

Ennek ellenére előfordul, hogy a régi bútorok, bontott ablakkeretek a kerti máglyán vagy a kályhában végzik. Ez nemcsak tilos, hanem rendkívül veszélyes is, hiszen a kezelt, neadjisten politúros fa, illetve a textilek, műanyagflakonok égése során olyan anyagok keletkeznek, amelyek nemcsak az egészségünkre, hanem a tüzelőberendezésekre is rendkívül károsak.

 

Ha azt tapasztaljuk, hogy a szomszédságunkban valaki hulladékot éget, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalánál tehetünk bejelentést (06 23/504-100). Ez a hatóság saját hatáskörben azonnal meghozhatja a szükséges intézkedéseket. De természetesen hívhatjuk a tűzoltókat is.

Az avarégetés az önkormányzat hatáskörébe tartozik. Idén tavasztól már Érd teljes területén tilos a zöldhulladék elégetése, aki mégis erre vetemedik, az ellen közigazgatási eljárás indul. Ha a környezetünkben ilyesmit tapasztalunk, az önkormányzatnál, a tűzoltóságnál vagy akár a rendőrségnél is tehetünk bejelentést. Bács-Kovács Enikőtől, a Lakosság-szolgálati Iroda csoportvezetőjétől megtudtuk, hogy két hónap alatt négy-öt eljárást indítottak. Ennél több jelzés is érkezett, de mire a munkatársak kiszálltak a helyszínre, már nem füstölt a máglya.
„Amióta nincs veszélyhelyzet, és az emberek kevesebbet tartózkodnak otthon, kevesebb a bejelentés. Persze, ennek oka lehet az is, hogy most már havonta egyszer jön a zöldjárat, ki lehet helyezni a zsákokat, kötegeket. Jó lenne, ha a komposztálás is minél szélesebb körben elterjedne az érdi lakosok körében. Ennek érdekében több alkalommal, több ezer komposztálóládát osztottak már szét az érdi lakosok között.” A csoportvezető azt is elmondta, hogy sokan érdeklődnek, szabad-e grillezni, sütögetni a kertben. Ennek természetesen semmi akadálya nincs, egész addig, míg nem ürügyül használják fel a bográcsolást a lomb eltüzelésére. Érdemes tudni, az ilyen esetekben az önkormányzat nem figyelmeztet, hanem bírságol, a bírság összege pedig elérheti a kétszázezer forintot is.

Ádám Katalin

 

Mi az, amit semmiképp se égessünk?    Kezelt, lakkozott fát, rétegelt lemezt, bútorlapot, építési fahulladékot, fényes papírt, petpalackot, műanyagot, autógumit, használt ruhát, rongyot, fáradt olajat, üzemanyagot. Fentiek elégetésekor a bennük található, vagy a kezelés következtében felhordott mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek. A Levegő Munkacsoporttól megtudtuk, égetés során a legmérgezőbb anyagokat a tejfölös dobozok, a petpalackok és a gumiabroncsok bocsátják ki. 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email