22_03_29_erdmost_nincskep

Mivel koccintsunk szilveszterkor?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mivel koccintsunk szilveszterkor?

A szilveszter nem az önmegtartóztatásról szól, és ezzel nincs is semmi baj, de mit igyunk vagy mit tegyünk ahhoz, hogy másnap ne millió gombostűvel az agyunkban ébredjünk? Nyulasi Gábriel Istvánt, az Ihatóbb Magyarországért alapítóját és elnökét, bortanácsadót kérdeztük erről, de szó esett még a pezsgőgyártásról, az édes és száraz borokról és pezsgőkről, az aszúról és a mennyiség kontra minőség kérdéséről is.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ha mértéket tudunk tartani, az már félsiker lehet. Ehhez nem árt tudni, hogy egy felnőtt férfi mája egy óra alatt körülbelül 8-12 mg alkoholt képes lebontani, azaz egy pohár sört, egy deci bort vagy két cent töményet. A nők egy kicsit kevesebbet, mert az erősebb nem szervezete nagyobb százalékban tartalmaz vizet, ezért az alkohol is sokkal jobban fel tud hígulni náluk, emellett több olyan enzim is található a szervezetükben, amely az alkohol lebontásában játszik szerepet. Ha ezt a mértéket átlépjük, jön a fejfájás, amikor a májunk próbál méregteleníteni, azaz lebontatni az alkoholt, és a felszabaduló „melléktermékeket” érezzük gombostűknek a fejünkben.

„Ágyazzunk meg” az italnak, azaz együnk előtte, hiszen, ha egy zsíros étel, hosszabban felszívódó szénhidrát kerül a gyomorba ivás előtt, akkor az alkohol is lassabban szívódik fel. Együnk olívaolajos  mártogatóst, ropogtatnivalót, zsíros kenyeret, krumplipürét, kiadós vacsorát.

Igyunk vizet, mert az alkohol vízhajtó, a folyadékvesztés, a dehidratáció pedig szintén fejfájáshoz, émelygéshez és hányingerhez, gyomorpanaszokhoz vezethet. Fontos hát állandóan pótolni a vízveszteséget lehetőleg vízzel.

Pezsgőből vagy más szénsavas alkoholból bőven elég a kevés is, mert a széndioxid miatt az alkohol még gyorsabban jut a belünkbe, azaz sokkal gyorsabban „fejünkbe szállhat”. 

Végül hallgassa meg az Érd FM 101.3 interjúját Nyulasi Gábriel Istvánnal, az Ihatóbb Magyarországért elnökével arról, mit és hogyan érdemes inni szilveszterkor.


 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email