Mi ez a "battaszag"?

Több érdi lakos panaszkodott az elmúlt hetekben, hogy kénes szag terjeng a levegőben Százhalombatta irányából. A MOL Dunai Finomító tájékoztatása szerint a szaghatást a kén-hidrogén feldolgozó üzemükben történt üzemzavar okozta.

A Százhalombattai Dunai Finomító a szaghatás csökkentését kiemelt feladatának tekinti. Mint írták, külön munkacsoportot hoztak létre, melynek feladata a lehetséges szagforrások feltérképezése. „A lakossági bejelentésben említett kén-hidrogénes szag technológiai üzemzavar esetén fordulhat elő. A jelzett időpontban az egyik kén-hidrogén feldolgozó üzemünkben történt ilyen jellegű üzemzavar, melynek műszaki elhárítása biztonságosan megtörtént, ám rövid ideig kellemetlen szaghatást okozhatott.”

Rendszeres és megelőző karbantartással, valamint folyamatos műszaki fejlesztésekkel igyekeznek az ilyen esetek számát minimalizálni, sőt az üzemzavarokhoz köthető szaghatáson kívül kiemelt figyelmet fordítanak a normál üzemmenetet kísérő szaghatások csökkentésére is. Mindezeken túl pedig arra is felhívták a figyelmet, hogy az egészségre ártalmatlan hatásról van szó. „Fontos kiemelni, hogy tevékenységünk a lakosságra nézve a Dunai Finomító környezetében elhelyezett, független, az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat által működtetett levegőtisztasági mérőállomások adatai alapján nem toxikus mértékűek, függetlenül a szag kellemetlen és zavaró esetleges jelenlététől.”

Ha a jövőben hasonló kellemetlen, kénes szagot éreznek a lakosok, az minden bizonnyal a Dunai Finomítóból származik és az egészségünkre nem káros.

forrás: Érdi Újság/Szabó Réka Nikoletta