22_03_29_erdmost_nincskep

Mi az az ökológiai megtérés?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mi az az ökológiai megtérés?

Bár az ökológiai megtérésről már évtizedekkel ezelőtt írt és beszélt Szent II. János Pál pápa, talán kevesen vannak, akik a fogalom jelentésének tartalmát és mélységét ismerik, s még kevesebben, akik mindennapi életükben is alkalmazzák. A fogalomról beszélgettünk az Érd FM 101.3 reggeli műsorában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az emberiségre végzetes veszélyt jelentő éghajlatváltozás csak az egyéni lemondás és felelősségvállalás útján állítható meg. Ez Ferenc pápa 2015-ös enciklikájának, a “Laudato sí”-nek központi gondolatata. Bár évtizedek óta tudjuk, hogy Földünk rohamosan pusztul, az emberiség nem ébredt fel, sőt ahelyett hogy szolidaritást vállalna a klímaválság áldozataival, a szegények és a gazdagok közötti szakadék egyre nő.  A teremtésvédelem evangéliumi üzenet, ezért a keresztény egyházak küldetésének szerves része.

Nobilis Márió a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa, az Érd FM 101.3 reggeli műsorában, a Bundáskenyérben az egyház feladatáról beszélt a kialakult helyzetben, konkrétan az ökológiai megtérésről, a krízisre adott helyes keresztény válaszról. Ehhez szükséges, hogy tudatosítsuk és felülvizsgáljuk a bennünk működő reflexeket, valamint azokat a kimondatlan axiómákat, amelyek a cselekvő teremtésvédelem ellen hatnak. Az előítéletek, a hárító attitűd (például: nem valós a probléma, üzleti átverés az egész, majd Isten megváltoztatja a világot, ha akarja…) sok esetben torz emberképből ered.

„Az enciklika ökológiai megtérésre szólít fel, ami azt jelenti, hogy a keresztény ember számára a teremtés iránti tudatosan felelős cselekvés lelkiismereti kérdéssé válik. Az ilyen típusú megtérés alapjain már képes lesz a világ fellépni az éghajlatváltozás ellen.”

Hallgassa meg a beszélgetést!


 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email