22_03_29_erdmost_nincskep

Közös javaslatot tesznek a megyei jogú városok vezetői

22_03_29_erdmost_nincskep

Közös javaslatot tesznek a megyei jogú városok vezetői

Közgyűlést tartott a Megyei Jogú Városok Szövetsége, amelyen Csőzik László, Érd polgármestere is részt vett. Hivatalos Facebook oldalán azt írta, azért lobbizik, hogy Érdnek minél több forrása legyen fejlesztésekre és magasabb színvonalú szolgáltatásokra.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Polgármesterként minden városlakó érdekeit képviselem: bal- és jobboldaliét, konzervatívét, liberálisét stb. egyaránt. Eljárok, lobbizok azért, hogy minél több forrásunk legyen fejlesztésekre és magasabb színvonalú szolgáltatásokra. Így tettem a Megyei Jogú Városok Szövetsége legutóbbi közgyűlésén is, ahol társaimmal, Pécs, Hódmezővásárhely, Szeged, Szombathely stb. polgármestereivel egy olyan javaslatsort  terjesztettünk elő, amely mögé végül beálltak a kormánypárti városvezetők is, így mind a 23 polgármester együtt jegyzi azt.”

Közösen kérjük a kormányt, hogy jövőre pótolja kieső bevételeinket – hogy pl. Érden tudjuk folytatni az aszfaltozásokat, a járdaépítéseket, hogy legyen pénzünk a zöldterületek fejlesztésére, a Papi földek II. ütemére, és még sorolhatnám. Reméljük, hogy így, teljes összefogással siker koronázza majd törekvéseinket, s nem fordul elő újra az a csúfság, ami tavaly év végén, hogy a fideszes nagyvárosok fejenként 1,4 milliárd forint szabadon felhasználható támogatást kaptak, míg az ellenzékiek semmit.

 

Az elfogadott javaslat: 

Az önkormányzatok 2022. évi költségvetésének összeállítása során jelentkező, a gazdálkodást ellehetetlenítő intézkedések, negatív folyamatok megoldása érdekében a következő működési kompenzációs igények fogalmazódtak meg jelen javaslatban:
1. A helyi iparűzési adó kis- és középvállalkozásokra vonatkozó 1%-os adómértékben történő maximalizálásának önkormányzat bevételére gyakorolt hatását teljes mértékben – azaz 100%-ban – a központi költségvetés kompenzálja az önkormányzatoknak.
2. A gazdasági visszaesés miatt felmerülő helyi iparűzési adóbevétel csökkenést a központi költségvetés kompenzálja az önkormányzatoknak.
3. Az önkormányzatok az Mötv.-ben nevesített kötelező feladatellátásához kapcsolódóan kiegészítő állami támogatás folyósítása az alábbi jogcímeken:
✅ Az energia – gáz, villamos energia, stb. –, valamint üzemanyag ár emelkedése miatt felmerült többletköltségek megtérítése szükséges, mivel ezek következtében csökken a szakmai feladatokra fordítható források nagysága, ezáltal a közszolgáltatások színvonala jelentősen elmarad a korábbi években a lakosság által megszokottól.
✅ Az önkormányzatok által nem költségvetési szervek útján ellátott közfeladatok esetében a minimálbér, illetőleg garantált bérminimum miatti kiadás növekedés ugyan nem közvetlenül az önkormányzatoknál jelentkezik, azonban ezeket a gazdasági társaságok a támogatások emelésével, valamint a szolgáltatási díjak növelésével áthárítják a településekre, amelyek a bevételcsökkenés, a gazdasági visszaesés mellett nem képesek ezeket a megemelt igényeket teljesíteni. Ezáltal a tartozások állománya emelkedik, vagy a közszolgáltatások színvonala jelentősen elmarad a korábbi években a lakosság által megszokottól.
✅ A gyermekétkeztetés ellátása tekintetében a térítési díjak befagyasztása mellett a nyersanyag árak sokszorosan megemelkedtek, melyet az állami normatíva növekedése nem követ, azonban a vállalkozók a szerződéses árban az emelkedést érvényesítik. Így előállhat az a helyzet, hogy a tartozások állománya emelkedik, vagy a gyermekek elé kerülő ételek minősége és mennyisége lényegesen elmarad a korábbi években megszokottól.
✅ Az önkormányzati költségvetési szerveknél foglalkoztatottak bérei számottevően elmaradnak a versenyszféra béreitől, mely problémát a garantált bérminimum emelése nem old meg, sőt a közszférában további bérfeszültségeket okoz, melyek megoldásaként az önkormányzatoknak saját forrásból – melyek 2022. évben tovább csökkennek – kell béremelést végrehajtania annak érdekében, hogy munkavállalóit megőrizze. Nem utolsó sorban a kormányzat által biztosított illetmény változása nem követi le az infláció mértékét, így a közszféra dolgozói személyi juttatásának vásárló értéke egyre csökken. Tehát szeretnénk kezdeményezni a garantált bérminimumon felüli 20%-os emelést.
✅ A 2021. évben voltak önkormányzatok, amelyek a közalkalmazottak, az egészségügyben dolgozók, valamint a kulturális ágazat munkavállalói számára biztosították a béren kívüli juttatást, melyet az állami költségvetés nem támogat, az önkormányzatok önként vállalták a cafetéria finanszírozását ezzel is elősegítve a Kormány azon célkitűzését, hogy a gazdaságot, köztük a legnagyobb veszteséget elszenvedő turizmust, és vendéglátást támogassák. Kérjük, hogy a központi költségvetésben az önkormányzati közszféra egészére nézve anyagilag támogassák ezt a célkitűzést.
A fenti javaslatokról szükséges még 2021. évben döntést hozni, mivel az önkormányzatok 2022. évi költségvetésének jogszabály szerinti összeállításához elengedhetetlen a kiegészítő állami támogatások, valamint kompenzáció biztosítása.

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email